Antimuslimsk demonstration i Malmö

Publicerad 2013-03-21

Den antimuslimska organisationen Swedish Defence League (SDL) planerar att demonstrera i Malmö på lördag. Polisen uppger att det är väl förberedda och att de väntar sig motdemonstrationer.

SDL är ett löst sammansatt nätverk kopplat till English Defence League (EDL), som gjort sig kända för våldsamma antimuslimska demonstrationer i Storbritannien. Det är oklart hur många anhängare SDL har.

Klart är dock att nätverket har sökt och fått tillstånd för att demonstrera på Stortorget i Malmö på lördagseftermiddagen den 23 mars.

– De har anmält att det ska bli fem talare och att det ska komma 100 personer, men det låter som en väldigt tveksam siffra. Jag tror inte att de bli tillnärmelsevis så många, säger Ewa-Gun Westford på polisens ledningscentral i Malmö.

Utöver SDL har Vänsterpartiet sökt tillstånd för att demonstrera.

– Vi är ett antirasistiskt parti som vill manifestera mot rasism på ett fredligt vis, säger Patrik Strand på Vänsterpartiets kansli i Malmö.

Både polisen och Vänsterpartiet utgår från att SDL:s demonstration kommer att mötas av motdemonstranter.

– Vi räknar med att det blir störningar och rustar för det. Vi har en relativt hög beredskap och försöker göra vårt bästa för att det här ska fungera, säger Ewa-Gun Westford.

SDL grundades 2011. Gruppens nuvarande ledare, Kamil Ryba, är dömd för olaga hot, ofredande och skadegörelse. Nätverkets tidigare talesperson är Isak Nygren, en avhoppad sverigedemokrat. Nygren lämnade Sverigedemokraterna 2011 när han hotades av uteslutning ur partiet sedan han diskuterat "rasblandning" på ett nazistiskt forum.

Ett fåtal representanter från SDL var närvarande på en antimuslimsk demonstration i Århus förra året. Isak Nygren stod för demonstrationstillståndet när flera ledande profiler i den så kallade counterjihadrörelsen samlades i Stockholm i oktober förra året. Antalet SDL-anhängare på plats var dock max en handfull.
Robin Folkö

Organisationer och begrepp i artikeln

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA