Antimuslimsk demonstration i Malmö

Publicerad 2013-03-21

Den antimuslimska organisationen Swedish Defence League (SDL) planerar att demonstrera i Malmö på lördag. Polisen uppger att det är väl förberedda och att de väntar sig motdemonstrationer.

SDL är ett löst sammansatt nätverk kopplat till English Defence League (EDL), som gjort sig kända för våldsamma antimuslimska demonstrationer i Storbritannien. Det är oklart hur många anhängare SDL har.

Klart är dock att nätverket har sökt och fått tillstånd för att demonstrera på Stortorget i Malmö på lördagseftermiddagen den 23 mars.

– De har anmält att det ska bli fem talare och att det ska komma 100 personer, men det låter som en väldigt tveksam siffra. Jag tror inte att de bli tillnärmelsevis så många, säger Ewa-Gun Westford på polisens ledningscentral i Malmö.

Utöver SDL har Vänsterpartiet sökt tillstånd för att demonstrera.

– Vi är ett antirasistiskt parti som vill manifestera mot rasism på ett fredligt vis, säger Patrik Strand på Vänsterpartiets kansli i Malmö.

Både polisen och Vänsterpartiet utgår från att SDL:s demonstration kommer att mötas av motdemonstranter.

– Vi räknar med att det blir störningar och rustar för det. Vi har en relativt hög beredskap och försöker göra vårt bästa för att det här ska fungera, säger Ewa-Gun Westford.

SDL grundades 2011. Gruppens nuvarande ledare, Kamil Ryba, är dömd för olaga hot, ofredande och skadegörelse. Nätverkets tidigare talesperson är Isak Nygren, en avhoppad sverigedemokrat. Nygren lämnade Sverigedemokraterna 2011 när han hotades av uteslutning ur partiet sedan han diskuterat "rasblandning" på ett nazistiskt forum.

Ett fåtal representanter från SDL var närvarande på en antimuslimsk demonstration i Århus förra året. Isak Nygren stod för demonstrationstillståndet när flera ledande profiler i den så kallade counterjihadrörelsen samlades i Stockholm i oktober förra året. Antalet SDL-anhängare på plats var dock max en handfull.
Robin Folkö

Organisationer och begrepp i artikeln

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA