Antisemit tilldelades journalistpris i Ungern

Publicerad 2013-03-19

Ett statligt journalistpris i Ungern tilldelades journalisten Ferenc Szaniszlo som är ökänd för att sprida antisemitiska konspirationsteorier och hetsa mot romer. Utdelningen har väckt skarp kritik.

Ferenc Szaniszlo som tilldelades Tancsicspriset är nyhetspresentatör på den privata och regeringsvänliga kanalen Echo. I kanalen har han kallat romer för "mänskliga apor" och hävdat att Israel bildades av väst som en bastion mot arabiska länder och att judar kan komma att förflyttas till USA och europeiska länder .

Israels ambassadör fördömde att Szaniszlo fick priset. Även Nils Muiznieks, kommissionär i Europarådet har uttryckt oro för att priset tilldelats Szaniszlo, som han säger inte "gjort någon hemlighet av sina antisemitiska och rasistiska åsikter.

Den ungerska ministern Zoltan Balog som ansvarar för statliga priser säger att han inte kände till Szaniszlos uttalandet och att det var beklagligt att han fick priset.

Tio tidigare prisvinnare lämnar nu tillbaka Tancsicspriset i protest. Rapporterar the Independent.
Daniel Vergara

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA