Antisemit tilldelades journalistpris i Ungern

Publicerad 2013-03-19

Ett statligt journalistpris i Ungern tilldelades journalisten Ferenc Szaniszlo som är ökänd för att sprida antisemitiska konspirationsteorier och hetsa mot romer. Utdelningen har väckt skarp kritik.

Ferenc Szaniszlo som tilldelades Tancsicspriset är nyhetspresentatör på den privata och regeringsvänliga kanalen Echo. I kanalen har han kallat romer för "mänskliga apor" och hävdat att Israel bildades av väst som en bastion mot arabiska länder och att judar kan komma att förflyttas till USA och europeiska länder .

Israels ambassadör fördömde att Szaniszlo fick priset. Även Nils Muiznieks, kommissionär i Europarådet har uttryckt oro för att priset tilldelats Szaniszlo, som han säger inte "gjort någon hemlighet av sina antisemitiska och rasistiska åsikter.

Den ungerska ministern Zoltan Balog som ansvarar för statliga priser säger att han inte kände till Szaniszlos uttalandet och att det var beklagligt att han fick priset.

Tio tidigare prisvinnare lämnar nu tillbaka Tancsicspriset i protest. Rapporterar the Independent.
Daniel Vergara

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA