Antisemit tilldelades journalistpris i Ungern

Publicerad 2013-03-19

Ett statligt journalistpris i Ungern tilldelades journalisten Ferenc Szaniszlo som är ökänd för att sprida antisemitiska konspirationsteorier och hetsa mot romer. Utdelningen har väckt skarp kritik.

Ferenc Szaniszlo som tilldelades Tancsicspriset är nyhetspresentatör på den privata och regeringsvänliga kanalen Echo. I kanalen har han kallat romer för "mänskliga apor" och hävdat att Israel bildades av väst som en bastion mot arabiska länder och att judar kan komma att förflyttas till USA och europeiska länder .

Israels ambassadör fördömde att Szaniszlo fick priset. Även Nils Muiznieks, kommissionär i Europarådet har uttryckt oro för att priset tilldelats Szaniszlo, som han säger inte "gjort någon hemlighet av sina antisemitiska och rasistiska åsikter.

Den ungerska ministern Zoltan Balog som ansvarar för statliga priser säger att han inte kände till Szaniszlos uttalandet och att det var beklagligt att han fick priset.

Tio tidigare prisvinnare lämnar nu tillbaka Tancsicspriset i protest. Rapporterar the Independent.
Daniel Vergara

Extremhögern vill inte ha en debatt

Analys, Daniel Poohl. Bokmässan har blivit ytterligare en plats där vi tvingas möta extremhögerns idéer. Men bara för att de finns där betyder det inte att de har en poäng.

Nytt nummer av Expo

Nytt nummer av Expo ute nu! En miljon flyktingar kom till Europa förra året. Endast 65 personer sökte asyl i Estland. Ändå exploderade rasismen. Och massor av mer läsning.


Sverigedemokraterna är ett hot mot demokratin

Söndagskrönika, Daniel Poohl. Samarbete eller inte? För den som vill öppna dörren för Sverigedemokraterna kan det vara värt att veta vad som väntar.