ungerska gardet

Det Ungerska gardet,som bildades av Jobbiks partiledare Gabor Vona, förbjöds 2009. Trots det bar flera organisationens uniform vid helgens demonstration. Bilden är tagen vid ett annat tillfälle. (foto Expo).

Antisemitisk demonstration i Ungern

Publicerad 2013-05-06

Flera hundra samlades på lördagen i en högerextrem demonstration mot den Judiska världskongressens konvent i Budapest. Myndigheterna har tidigare gjort flera försök att förhindra protesterna.

Det var Jobbik som stod bakom protesterna i lördags som gick under parollen "Hedra bolsjevismens och sionismens offer".

Flera av demonstranterna bar det förbjudna medborgargardet det Ungerska gardets svarta uniformer. Organisationen är ökänd för sina attacker mot romer.

Jobbiks partiledare, Gabor Vona, sa på manifestationen att "De israeliska erövrarna, dessa investerare borde leta efter ett annat land för Ungern är inte till salu", rapporterar BBC.

Vona krävde även att världens judar borde be ungrarna om ursäkt för brott som begicks under kommunisttiden. Dessutom menade han att pengarna som ges ut i skadestånd till Förintelsens offer skulle kunna gå till viktigare saker.

Parlamentsledamoten Marton Gyongyosi, som tidigare uppmärksammats efter att ha krävt att alla judiska regeringstjänstemän ska kartläggas, hävdade att "Ungern kolonialiserats och att landets infödda bara får spela en sidoroll".

Ungerska myndigheter har tidigare försökt stoppa demonstrationen. Landets premiärminister Viktor Orban krävde förra veckan att polisen i Budapest skulle förbjuda protester mot den Judiska världskongressen. Förbudet ogiltigförklarades dock av domstolen i Budapest.

Då vände sig Orban istället till inrikesministeriet med direktivet att alla tillgängliga lagliga medel skulle användas för att förhindra "tillställningen som bryter mot konstitutionen".

Lördagens demonstration rapporteras ha gått lugnt till.

Den Judiska världskongressen skriver på sin hemsida att kongressen ska behandla "den alarmerande tillväxten av nazistiska partier och de ökande antalet antisemitiska hatbrott i Europa och Ungern.

Deras talesman Michael Thaidigsman säger till BBC om Jobbiks manifestation att det är ett oroväckande tecken när personer så öppet ger uttryck för en antisemitisk och antiisraelisk hållning.
Daniel Vergara

Organisationer och begrepp i artikeln

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA