Arbetsmarknadsministern krävs på svar

Publicerad 2013-09-19

Elisabeth Svantesson blev nyligen utsedd till arbetsmarknadsminister. Hon lade ned sin röst gällande könsneutrala äktenskap i riksdagen och är med i en kristen församling som upprepade gånger bjudit in en talare som spridit antisemitism. Nu kräver både RFSL och Svenska kommittén mot antisemitism att Svantesson tydliggör var hon står.

Elisabeth Svantesson (M) har en historia som abortmotståndare i organisationen Ja till livet. Hon var även aktiv i Livets ord som flera gånger uppmärksammats för intolerans mot hbt-personer och som leds av pastorn Ulf Ekman. Han menar att homosexualitet är en synd.

Svantesson valde själv att lägga ned sin röst när riksdagen 2009 röstade om könsneutrala äktenskap. Expressen rapporterar att hon I oktober 2006 tillsammans med flera andra riksdagsledamöter försökte förhala lagen genom att lägga en motion om att stoppa den utredning som då pågick.

Elisabeth Svantesson har lämnat Livets ord. Hon svarade också i SVT:s Agenda att hon ställer sig bakom svensk lagstiftning när hon fick frågan om könsneutrala äktenskap.

RFSL kräver i ett pressmeddelande att Svantesson tar kontakt med organisationen för att diskutera hur hon kommer att arbeta mot diskriminering av homosexuella på arbetsmarknaden och hur hon tänkt vara med att forma regeringens hbt-strategi.

Elisabeth Svantesson har även uppmärksammats av Svenska kommittén mot antisemitism. Hon är medlem i Kristet center i Örebro som flera gånger bjudit in den kenyanske pastorn Thomas Muthee. Han har uppmärksammats i en rad medier för att ha spridit antisemitiska konspirationsteorier. I Alaska för tre år sedan hävdade Muthee att:

"Det är hög tid att vi får ledande kristna affärsmän, affärskvinnor, bankmän – ni vet – som är män och kvinnor med integritet, som styr våra länders ekonomier. [---] Om ni tittar på – ni vet – om ni tittar på israeliterna, så är det så de arbetar. Och det är så de är, till och med i dag."

Muthees uttalande är byggt på antisemitiska föreställningar om att judar som kollektiv styr länders ekonomi. Svenska kommittén mot antisemitism rapporterar även att Muthee i sin predikan kopplat korruption till den påstådda judiska kontrollen över ekonomier.

Svenska kommittén mot antisemitism skriver att det är viktigt Svantesson som medlem i Kristet centrum i Örebro och minister i regeringen klargör hur hon ser på att församlingen vid flera tillfällen bjudit in en predikant som spridit antisemitiska konspirationsteorier.
Daniel Vergara

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA