Åtalas för SS-tatuering efter ND-demonstration

Publicerad 2013-02-14

En 44-årig nazist har åtalats för att på Nationaldemokraternas manifestation i Kortedala förra året visat upp sina SS-tatueringar. Mannen är aktiv i den nazistiska organisationen Right Wing Resistance.

Fakta om SS

  • SS är en förkortning av Schutzstaffeln, som ursprungligen var Adolf Hitlers livvaktsstyrka men kom senare att bli en dominerande organisation i Nazityskland. SS ansvarade för koncentrations- och förintelselägren, och för hela genomförandet av Förintelsen. Under kriget styrde SS politiken i de ockuperade länderna, med terror, deportationer och ekonomisk utplundring.
    Källa Forum för Levande historia.
I april förra året manifesterade Nationaldemokraterna i Kortedala i Göteborg. Den 44-årige mannen som är aktiv i nazistorganisationen Right Wing Resistance deltog på manifestationen där han bar på svenska flaggor. Enligt polisen hade 44-åringen kavlat upp ärmarna på sin tröja så att han tydligt visade sina SS-tatueringar.

"Motivet var att kränka folkgrupp på grund av ras, hudfärg nationalitet eller etniskt ursprung", skriver polisen i anmälan.

2011 dömdes 44-åringen till skyddstillsyn för misshandel, olaga hot och skadegörelse.
Daniel Vergara
 flyktingkampen puff

Partierna i skuggan av SD

Partierna i marginalen. Sverigedemokraterna har gott om konkurrenter när det handlar om att locka väljarna som är emot flyktingmottagande. Runt om i landet finns ett antal småpartier som profilerar sig mot flyktingmottagande och islam.

Tre nazister misstänkta för mordförsök

Knivhöggs i magen. Tre personer från nazistiska Svenska motståndsrörelsen misstänks för knivattacken mot Fidel Ogu i december förra året.

Tidigare högerextremister i nytt missnöjesparti

Partier i marginalen. Framstegspartiet som bildades av missnöjda sverigedemokrater har personer med nazistisk och högerextrem bakgrund i sin styrelse. Expo Idag har granskat partiet.

Bloggat