Attackerades för sin hudfärg under gudstjänst

Publicerad 2013-01-17

"Är du mulatt din jävel, du har inte här att göra", "din jävla blatte jag ska döda dig" fick en kvinna som medverkade på en gudstjänst i Västerås höra innan hon attackerades av en 41-årig kvinna. Västmanlands tingsrätt dömde 41-åringen för olaga hot och misshandel.

Det var den 29 januari förra året som 41-åringen i Tomaskyrkan i Västerås attackerade en pastorsadjunkt. 41-åringen som tidigare besökt kyrkan blev aggressiv när pastorsadjunkten hälsade på henne. Hon kallade pastorsadjunkten för "mulatt "och "halv neger". 41-åringen skrek även till henne "det här är svenska kyrkan, har du inte förstått det. Hur långt ska det gå, först en finne som kyrkoherde och sedan en neger som präst".

41-åringen närmade sig pastorsadjunkten svingande med sin väska och slog henne i ansiktet. I kyrkan befann sig ett 100-tal personer. Flera försökte mota ut den 41-åriga kvinnan, som gjorde motvärn och skrek att hon skulle slå ihjäl både pastorsadjunkten och prästen som höll i gudstjänsten.

Den 41-åriga kvinnan varken erkänner eller förnekar misshandeln. Hon säger att hon inte kan förklara sitt agerande, men att hon "eventuellt kände att det var rörigt för henne att vara i en kyrka med mångkultur". 41-åringen uppger även, enligt domen, att hon kan ha sagt det som hon anklagas för, men att hennes avsikt inte var att pastorsadjunkten skulle ta illa upp. 41-åringen erkänner även att hon hotat prästen, men förnekar att hon hotat pastorsadjunkten. 41-åringen uppger att hon var hemlös och kände sig utbränd.

Västmanlands tingsrätt dömer 41-åringen till skyddstillsyn med särskild föreskrift att genomgå en psykiatrisk behandling. 41-åringen ska även betala skadestånd på 7000 kronor till pastorsadjunkten och 5000 kronor till prästen som hon hotat.
Daniel Vergara

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA