Barn- och ungdomsfestival ställer frågor om identitet

Publicerad 2013-03-12

BUFF Filmfestival för barn- och ungdomar inleddes på måndagskvällen i Malmö och fortsätter fram till den 16 mars. BUFF är en organisation som jobbar året runt för att stärka barn- och ungdomsfilm genom filmpedagogik och egna filmhandledningar, säger festivalens chef Julia Jarl.

Utanförskap, grupptillhörighet och identitet har alltid varit viktiga teman för festivalen som firar sitt trettionde år. I filmer som Approved for Adoption och White Black Boy får publiken möta Jung som adopterats från Korea och Shida, en pojke med albinism i Tanzania. Filmen 10 Guds Siffror skildrar två systrar som kommit från Kongo till Sverige och försöker klara av tillvaron utan att ha ett personnummer. Det blir även samtal om fotboll och tolerans i anslutning till visning av Rise Above - filmen om Anton Hysén. Den lyfter frågor om hur vuxna kan främja en välkomnande och öppen fotboll där normer kring etnicitet, sexualitet och kön inte står i vägen för delaktighet.

– Filmen är ett direkt medium. Det kan vara svårt att läsa och skriva men i princip alla barn- och ungdomar kan avkoda språket och budskapen i film, säger Julia Jarl.

– Det är väldigt få förunnat att se något annat än SvtB [svt:s barnkanal] eller Alvin och gänget. Vissa av barnen är vana biobesökare, andra har kanske aldrig tidigare gått på bio, fortsätter hon.

På frågan om det finns ett särskilt behov för BUFF i just Malmö svarar Julia att behovet finns på alla platser. Att få en filmupplevelse tillsammans med andra, och sen prata om det om de frågorna som lyfts är viktigt, konstaterar hon.
Sara Duarte

Efter granskning: Ekeroths närmaste medarbetare stängs av

Sverigedemokraterna stänger av Dick Abrahamsson, politisk sekreterare hos Kent Ekeroth. I Expos senaste nummer avslöjas att Abrahamsson tidigare arbetat för nazistiska och högerextrema medier. Hela Hälsingland har även uppmärksammat rysk propaganda på Abrahamssons Facebook.

Extremhögern vill inte ha en debatt

Analys, Daniel Poohl. Bokmässan har blivit ytterligare en plats där vi tvingas möta extremhögerns idéer. Men bara för att de finns där betyder det inte att de har en poäng.

Nytt nummer av Expo

Nytt nummer av Expo ute nu! En miljon flyktingar kom till Europa förra året. Endast 65 personer sökte asyl i Estland. Ändå exploderade rasismen. Och massor av mer läsning.