Barn- och ungdomsfestival ställer frågor om identitet

Publicerad 2013-03-12

BUFF Filmfestival för barn- och ungdomar inleddes på måndagskvällen i Malmö och fortsätter fram till den 16 mars. BUFF är en organisation som jobbar året runt för att stärka barn- och ungdomsfilm genom filmpedagogik och egna filmhandledningar, säger festivalens chef Julia Jarl.

Utanförskap, grupptillhörighet och identitet har alltid varit viktiga teman för festivalen som firar sitt trettionde år. I filmer som Approved for Adoption och White Black Boy får publiken möta Jung som adopterats från Korea och Shida, en pojke med albinism i Tanzania. Filmen 10 Guds Siffror skildrar två systrar som kommit från Kongo till Sverige och försöker klara av tillvaron utan att ha ett personnummer. Det blir även samtal om fotboll och tolerans i anslutning till visning av Rise Above - filmen om Anton Hysén. Den lyfter frågor om hur vuxna kan främja en välkomnande och öppen fotboll där normer kring etnicitet, sexualitet och kön inte står i vägen för delaktighet.

– Filmen är ett direkt medium. Det kan vara svårt att läsa och skriva men i princip alla barn- och ungdomar kan avkoda språket och budskapen i film, säger Julia Jarl.

– Det är väldigt få förunnat att se något annat än SvtB [svt:s barnkanal] eller Alvin och gänget. Vissa av barnen är vana biobesökare, andra har kanske aldrig tidigare gått på bio, fortsätter hon.

På frågan om det finns ett särskilt behov för BUFF i just Malmö svarar Julia att behovet finns på alla platser. Att få en filmupplevelse tillsammans med andra, och sen prata om det om de frågorna som lyfts är viktigt, konstaterar hon.
Sara Duarte

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA