Beppe Grillo anklagas för antisemitism

Publicerad 2013-03-08

Den italienska komikern och politikern Beppe Grillo måste stå till svars för tidigare antisemitiska uttalanden. Det menar internationella judiska organisationer, skriver Washington Post.

Beppe Grillo, vars parti Femstjärnan lyckades bli Italiens största parti i valet för snart två veckor sedan, har en historia av antisemitiska uttalanden.

I en intervju med den israeliska tidningen Yedioth Ahronot förra året sade Grillo att en judisk lobby kontrollerar all information som européer får om Israel och Palestina.

2006 gav han dessutom stöd till regissören och skådespelaren Mel Gibson efter att denne talat nedsättande om judar.

Judiska Hollywoodproducenter hotar Gibsons karriär, skrev Grillo. "Om skådespelaren hade sagt att Israel hade kunnat starta ett tredje världskrig hade de kanske öppnat upp Alcatraz för honom och kastat bort nycklarna." Vidare skrev han:

"Israel är skrämmande. Dess uppträdande är oansvarigt. Så! Jag har sagt det! Och jag är inte ens full."

Företrädare för antirasistiska och judiska organisationer utanför Italien menar nu att hans nya position som en av landets mäktigaste män gör att han bör ta ansvar för sina uttalanden.

– Som underhållare behövde han bara stå till svars inför sin publik. Nu ska han stå till svars inför hela det italienska folket. Antisemitiska åsikter hos någon som fått nära 25 procent av rösterna är oroande, säger Michael Salberg på Anti-Defamation League.

En företrädare för den ledande judiska organisationen i Frankrike, CRIF, kallar i en essä Grillo för "populistisk, kontroversiell, rasistisk, djupt antisemitisk och antisionistisk." Organisationen menade att det är allvarligt att "varken den italienska politiska klassen eller den italienska opinionen har reagerat på hans antisemitiska uttalanden.
Robin Folkö

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA