Beppe Grillo anklagas för antisemitism

Publicerad 2013-03-08

Den italienska komikern och politikern Beppe Grillo måste stå till svars för tidigare antisemitiska uttalanden. Det menar internationella judiska organisationer, skriver Washington Post.

Beppe Grillo, vars parti Femstjärnan lyckades bli Italiens största parti i valet för snart två veckor sedan, har en historia av antisemitiska uttalanden.

I en intervju med den israeliska tidningen Yedioth Ahronot förra året sade Grillo att en judisk lobby kontrollerar all information som européer får om Israel och Palestina.

2006 gav han dessutom stöd till regissören och skådespelaren Mel Gibson efter att denne talat nedsättande om judar.

Judiska Hollywoodproducenter hotar Gibsons karriär, skrev Grillo. "Om skådespelaren hade sagt att Israel hade kunnat starta ett tredje världskrig hade de kanske öppnat upp Alcatraz för honom och kastat bort nycklarna." Vidare skrev han:

"Israel är skrämmande. Dess uppträdande är oansvarigt. Så! Jag har sagt det! Och jag är inte ens full."

Företrädare för antirasistiska och judiska organisationer utanför Italien menar nu att hans nya position som en av landets mäktigaste män gör att han bör ta ansvar för sina uttalanden.

– Som underhållare behövde han bara stå till svars inför sin publik. Nu ska han stå till svars inför hela det italienska folket. Antisemitiska åsikter hos någon som fått nära 25 procent av rösterna är oroande, säger Michael Salberg på Anti-Defamation League.

En företrädare för den ledande judiska organisationen i Frankrike, CRIF, kallar i en essä Grillo för "populistisk, kontroversiell, rasistisk, djupt antisemitisk och antisionistisk." Organisationen menade att det är allvarligt att "varken den italienska politiska klassen eller den italienska opinionen har reagerat på hans antisemitiska uttalanden.
Robin Folkö

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA