nick griffin

British National Partys partiledare Nick Griffin agiterade på en demonstration i Stockholm 2011 mot svenska riksdagspolitiker som han kallade en skara kriminella (Foto Expo)

BNP flirtar med EDL-anhängare

Publicerad 2013-10-15

Det högerextrema British National Partys ordförande Nick Griffin uppmuntrar sina medlemmar att värva aktivister från English Defence Leauge. Genom att enas och växa kan vi tillsammans bli en mycket större kraft, skriver han i ett öppet brev.

Enligt British National Partys, BNPs, ordförande Nick Griffin var det inte speciellt överraskande att English Defence Leagues, EDLs, ledare Tommy Robinson lämnade sitt parti förra veckan. Detta förklarar han i ett nyhetsbrev till BNPs medlemmar. Griffin har tidigare varit kritisk mot English Defence Leauge och framfört antisemitiska anklagelser mot organisationen.

Griffin påstår att Robinson hela tiden haft kopplingar till vad han beskriver som sionister. Han menar dessutom att det funnits misstankar om att Robinson samarbetat med medier som aktivt motarbetat och attackerat BNP. Griffin styrker sina påståenden genom att hänvisa till en undersökning som BNP självt står bakom och som han beskriver som en "djupgående, väl undersökt redovisning".

Enligt Griffin var det efter denna "granskning" som "Robinson övergav allt hopp om att lura den patriotiska engelska arbetarklassen till att stödja den internationella sionistiska/marxistiska agendan".

BNP har länge varit kritiska till EDL. På partiets hemsida finns det en undersida där det står om varför EDL inte ska ses riktiga nationalister. Man länkar även till ett 45 sidor långt dokument skrivet av Griffin själv med titeln: "Vad ligger bakom English Defence League? – Neokonservatister, Ultrasionister och Deras Användbara Idioter".

Trots all kritik av EDL, består mer än halva medlemsbrevet av uppmaningar till att värva före detta EDL:are till BNP. Griffin menar att EDL-ledningens avhopp ska ses som en stor chans för "engelska patrioter" att enas och samarbeta.

"Det här är en väldigt spännande tid för riktiga engelska och brittiska nationalister. Gemensamt kan vi ta tillfället i akt att enas och växa och bli en mycket större kraft än våra fiender någonsin tidigare har fruktat!".

British National Party gjorde ett katastrofval i maj, där det förlorade mandat i samtliga kommuner som de ställde upp i. Partiet har även kantats av interna strider och ekonomiska problem.
Stina Mathiesen

Organisationer och begrepp i artikeln

Ungern röstar om flyktingmottagning – det här behöver du känna till

Val i Ungern. På söndag går ungrarna till val om landet ska ta emot flyktingar inom EU:s omfördelningssystem. Regeringspartiet Fidesz har under månader genomfört en massiv främlingsfientlig kampanj. Resultatet av omröstningen kan få stora konsekvenser för Europas flyktingpolitik.

Efter granskning: Ekeroths närmaste medarbetare stängs av

Sverigedemokraterna stänger av Dick Abrahamsson, politisk sekreterare hos Kent Ekeroth. I Expos senaste nummer avslöjas att Abrahamsson tidigare arbetat för nazistiska och högerextrema medier. Hela Hälsingland har även uppmärksammat rysk propaganda på Abrahamssons Facebook.

Extremhögern vill inte ha en debatt

Analys, Daniel Poohl. Bokmässan har blivit ytterligare en plats där vi tvingas möta extremhögerns idéer. Men bara för att de finns där betyder det inte att de har en poäng.