Burmas muslimer får bara föda två barn

Publicerad 2013-05-28

Förtrycket mot den muslimska minoritetsbefolkningen rohingya i Burma fortsätter. I helgen infördes en tvåbarnspolitik för att begränsa folkgruppens födelsetal.

Åtgärden fördömdes av den burmesiska oppositionsledaren och fredspristagare Aung Suu Kyi.

– Det är inte bra att ha sådan diskriminering. Och det är inte i linje med mänskliga rättigheter heller, sade hon enligt BBC, rapporterar DN.

Aung Suu Kyi har tidigare kritiserats för att hon inte tillräckligt tydligt tagit avstånd från förtrycket av rohingyerna, men nu kallar hon barnbegränsningspolitiken olaglig, enligt BBC.

Tvåbarnspolitiken har gällt sedan 1994 men började tillämpas först i helgen i de kommuner där den största andelen av Burmas 800 000 rohingya lever. Enligt DN kom beslutet efter att en statlig kommission kommit fram till att en begränsning av antalet födda barn är en lämplig åtgärd för att stävja våldet i delstaten Rakhine, där de flesta rohingyerna bor. Det är oklart hur regeringen tänkt kontrollera att politiken efterlevs.

Rohingyerna har kallats "ett av jordens mest hatade folk". Folkgruppen är statslös och saknar medborgerliga rättigheter i Burma. De saknar rätten att röra sig fritt, trots att de i generationer bott i landet. De nekas också inträde på den officiella listan över de 135 etniska grupper som erkänns av regeringen.

Våldet och förföljelsen av rohingyer har trappats upp det senaste året. Enligt organisationen Human Right Watch ska minst 200 människor, troligen fler, ha mördats sedan juni förra året. 125 000 människor har drivits på flykt, förnekats rätt till humanitär hjälp eller att återvända till sina förstörda hem. Över 4 000 byggnader ska ha förstörts under upprepade attacker.
Robin Folkö

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA