Cypriotiska nazister får medvind i krisen

Publicerad 2013-04-02

Med Gyllene Gryning som förebild siktar nazisterna i Den nationella folkfronten (ELAM) mot det cypriotiska parlamentet. Den ekonomiska krisen ger dem vind i seglen.

– De dricker vårt blod. Trojkan kan ta sin skitplan och dra åt helvete!, säger den 30-årige ELAM-medlemmen Michael till tyska die Zeit.

ELAM - den nationella folkfronten - marscherade i torsdags på Nicosias gator iklädda motorcykelhjälmar och sköldar i protest mot det senaste räddningspaketet från EU, eller "trojkan" (EU, Internationella valutafonden och Europeiska centralbanken).

De senaste veckornas politiska och ekonomiska turbulens har gett upphov till ett stort missnöje och vrede i Cypern, känslor som nu utnyttjas av ELAM.

Partiet bildades 2008 och har hittills inte haft mycket framgång i nationella val. I parlamentsvalet 2011 fick de drygt en procent. Men ELAM vet att framgången kan vända. Den stora förebilden är de grekiska nazisterna Gyllene Gryning, ett parti man öppet kallar för sin broderrörelse.

– De reproducerar innehåll och strategi från Gyllene Gryning nästan rakt av. Elam är i princip en direkt avkomling, säger statsvetaren Yiannos Katsourides till tyska die Zeit.

Precis som för Gyllene Gryning har Elams hårda retorik också vid flera tillfällen övergått i våldsamheter. Vid en demonstration 2010 misshandlades två nigerianska studenter, enligt uppgift för att de var mörkhyade. I mars 2011 ska en lotteriförsäljare i Nicosia ha blivit misshandlad av ELAM-medlemmar efter ett gräl.

Partiet står för ett lika delar enkelt som hårt partiprogram. Bankirerna och politikerna ska kastas i fängelse. Cypern ska lämna euron. Enbart äkta grek-cyprioter ska därefter få tillgång till jobb och pengar. Partiet vill också helt bryta med den nordliga delen av ön, som sedan 1974 ockuperas av Turkiet.
Robin Folkö

Organisationer och begrepp i artikeln

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA