Cypriotiska nazister får medvind i krisen

Publicerad 2013-04-02

Med Gyllene Gryning som förebild siktar nazisterna i Den nationella folkfronten (ELAM) mot det cypriotiska parlamentet. Den ekonomiska krisen ger dem vind i seglen.

– De dricker vårt blod. Trojkan kan ta sin skitplan och dra åt helvete!, säger den 30-årige ELAM-medlemmen Michael till tyska die Zeit.

ELAM - den nationella folkfronten - marscherade i torsdags på Nicosias gator iklädda motorcykelhjälmar och sköldar i protest mot det senaste räddningspaketet från EU, eller "trojkan" (EU, Internationella valutafonden och Europeiska centralbanken).

De senaste veckornas politiska och ekonomiska turbulens har gett upphov till ett stort missnöje och vrede i Cypern, känslor som nu utnyttjas av ELAM.

Partiet bildades 2008 och har hittills inte haft mycket framgång i nationella val. I parlamentsvalet 2011 fick de drygt en procent. Men ELAM vet att framgången kan vända. Den stora förebilden är de grekiska nazisterna Gyllene Gryning, ett parti man öppet kallar för sin broderrörelse.

– De reproducerar innehåll och strategi från Gyllene Gryning nästan rakt av. Elam är i princip en direkt avkomling, säger statsvetaren Yiannos Katsourides till tyska die Zeit.

Precis som för Gyllene Gryning har Elams hårda retorik också vid flera tillfällen övergått i våldsamheter. Vid en demonstration 2010 misshandlades två nigerianska studenter, enligt uppgift för att de var mörkhyade. I mars 2011 ska en lotteriförsäljare i Nicosia ha blivit misshandlad av ELAM-medlemmar efter ett gräl.

Partiet står för ett lika delar enkelt som hårt partiprogram. Bankirerna och politikerna ska kastas i fängelse. Cypern ska lämna euron. Enbart äkta grek-cyprioter ska därefter få tillgång till jobb och pengar. Partiet vill också helt bryta med den nordliga delen av ön, som sedan 1974 ockuperas av Turkiet.
Robin Folkö

Organisationer och begrepp i artikeln

Ungern röstar om flyktingmottagning – det här behöver du känna till

Val i Ungern. På söndag går ungrarna till val om landet ska ta emot flyktingar inom EU:s omfördelningssystem. Regeringspartiet Fidesz har under månader genomfört en massiv främlingsfientlig kampanj. Resultatet av omröstningen kan få stora konsekvenser för Europas flyktingpolitik.

Efter granskning: Ekeroths närmaste medarbetare stängs av

Sverigedemokraterna stänger av Dick Abrahamsson, politisk sekreterare hos Kent Ekeroth. I Expos senaste nummer avslöjas att Abrahamsson tidigare arbetat för nazistiska och högerextrema medier. Hela Hälsingland har även uppmärksammat rysk propaganda på Abrahamssons Facebook.

Extremhögern vill inte ha en debatt

Analys, Daniel Poohl. Bokmässan har blivit ytterligare en plats där vi tvingas möta extremhögerns idéer. Men bara för att de finns där betyder det inte att de har en poäng.