ekeroth

Mejl som Aftonbladet publicerat avslöjar att Kent Ekeroth är drivande i hatsajten Avpixlat. (Foto Expo)

Ekeroth har ljugit om sin roll i Avpixlat

Publicerad 2013-06-27

Sverigedemokraternas riksdagsledamot Kent Ekeroth har till skatteverket och till medier hävdat att han inte har något inflytande över hatsajten Avpixlat. Nu visar flera mejl som Aftonbladet publicerat att Ekeroth är drivande i det redaktionella arbetet.

"Vi måste verkligen se till att kunna nå varandra, samt att starta tidigare på eftermiddagen. Seriöst...", skriver Ekeroth i ett mejl till en redaktionsmedlem på Avpixlat.

I ett annat mejl ger han förhållningsorder om vad sajten ska lägga upp:

"Kom igen nu - gör sidan intressant och levande. Just nu ser det dött ut.", skriver han. Ekeroth klagar även på hur sajten sköts. "Vad är det med moderatorn? Varför tas sådana inlägg bort om de inte är hotfulla", frågar han. Och "Inte första gången vi har den här diskussionen". "Lägg upp den här you¬tubevideon i stället för från riksdagen".

Mejlen som Aftonbladet tagit del av sträcker sig från januari i år fram till nu. Nyligen krävde skatteverket att Ekeroth ska skattas för donationer till Avpixlat som förts in på hans bankkonto 2011. Ekeroth ska beskattas för 160 000 kronor. Skatteverket utreder även de donationer som gått till Ekeroths konto 2012. Till Skatteverket har Ekeroth hävdat att han inte haft någonting att göra med Avpixlats verksamhet.

Även utåt har Ekeroth påstått att han inte har något inflytande över Avpixlat. Han har sagt att han tillhandhållit Avpixlat ett bankkonto för att de bakom Avpixlat ska kunna förbli anonyma. Efter Aftonbladets avslöjande låter det dock annorlunda.

– Jag är inte en del av redaktionen men har mycket goda kontakter med Avpixlat, skriver han till Aftonbladet.
Daniel Vergara

Organisationer och begrepp i artikeln

Ungern röstar om flyktingmottagning – det här behöver du känna till

Val i Ungern. På söndag går ungrarna till val om landet ska ta emot flyktingar inom EU:s omfördelningssystem. Regeringspartiet Fidesz har under månader genomfört en massiv främlingsfientlig kampanj. Resultatet av omröstningen kan få stora konsekvenser för Europas flyktingpolitik.

Efter granskning: Ekeroths närmaste medarbetare stängs av

Sverigedemokraterna stänger av Dick Abrahamsson, politisk sekreterare hos Kent Ekeroth. I Expos senaste nummer avslöjas att Abrahamsson tidigare arbetat för nazistiska och högerextrema medier. Hela Hälsingland har även uppmärksammat rysk propaganda på Abrahamssons Facebook.

Extremhögern vill inte ha en debatt

Analys, Daniel Poohl. Bokmässan har blivit ytterligare en plats där vi tvingas möta extremhögerns idéer. Men bara för att de finns där betyder det inte att de har en poäng.