Elever utsatta för hot efter Avpixlat-artikel

Publicerad 2013-02-18

Elever på en högstadieskola i Köping har utsatts för hot och trakasserier efter att en film spridits av bland andra den SD-anknutna sajten Avpixlat.

I fredags publicerade den rasistiska sajten Avpixlat en film där några tonårspojkar trakasserade en annan pojke. Enligt uppgifter ska trakasserierna vara skådespel och Avpixlat har plockat ner filmen från sin sajt utan dementi. De medverkande och även en annan person som inte medverkade i filmen har under helgen utsatts för hot och trakasserier, bekräftar elevernas rektor.

- Publiceringen av filmen är aningslös, säger Tomas Ekholm, rektor på den berörda skolan i Köping, om Avpixlats publicering.

Under den gångna helgen har fritidspersonal fått ta hand om elever på skolan som har utsatts för hatattacker. Enligt uppgift har ett namn figurerat på nätet på en elev som inte medverkar i filmen. Eleven, vars namn har hängts ut, var på lektion när filmen spelades in och har inte med den att göra.

Tomas Ekholm säger att han varken kan bekräfta eller dementera att det som händer i filmen är skådespel. Han menar att det är något som polis får utreda. Ekholm säger också att många personer har hört av sig till honom över helgen och uppmärksammat honom om att filmen sprids på nätet.

- Det är många som varit oroliga över situationen och som har velat uppmärksamma mig. Det tycker jag är bra, säger Ekholm.

På den berörda skolan har man sedan en tid tillbaka arbetat med att motverka den här typen av händelser.

- Vi vill arbeta med värdegrund och lära eleverna hur man behandlar varandra. Den här typen av händelser motverkar det arbetat, säger Tomas Ekholm.
Alex Bengtsson

Efter granskning: Ekeroths närmaste medarbetare stängs av

Sverigedemokraterna stänger av Dick Abrahamsson, politisk sekreterare hos Kent Ekeroth. I Expos senaste nummer avslöjas att Abrahamsson tidigare arbetat för nazistiska och högerextrema medier. Hela Hälsingland har även uppmärksammat rysk propaganda på Abrahamssons Facebook.

Extremhögern vill inte ha en debatt

Analys, Daniel Poohl. Bokmässan har blivit ytterligare en plats där vi tvingas möta extremhögerns idéer. Men bara för att de finns där betyder det inte att de har en poäng.

Nytt nummer av Expo

Nytt nummer av Expo ute nu! En miljon flyktingar kom till Europa förra året. Endast 65 personer sökte asyl i Estland. Ändå exploderade rasismen. Och massor av mer läsning.