bildt kronlid

Julia Kronlid (SD) mötte hårt motstånd av utrikesminister Carl BIldt (M) i årets utrikespolitiska debatt, som gick av stapeln på onsdagen. Foto Expo.

EU på dagordningen i utrikesdebatt

Publicerad 2013-02-13

Vid sidan om kristna minoriteter i Mellanöstern och försvarspolitiken var det helt och hållet EU som dominerade agendan för de sverigedemokratiska talarna i årets utrikespolitiska debatt på onsdagen. Utrikesminister Carl Bildt varnade för att Sverigedemokraterna vill stänga Sveriges gränser.

- Vi ser en oroande utveckling mot centralisering och där makten flyttas längre och längre ifrån folket. Jag anser att svenska politiker fallit in i en EU-vänlig slummer och bara dumförklarat dem som kommer med kritik, sade riksdagsledamoten Julia Kronlid (SD) i sitt anförande.

Kronlid berömde den brittiske premiärministern David Camerons senaste utspel mot EU och krävde en ny folkomröstning om ett svenskt medlemskap i unionen. Detta kritiserades starkt av utrikesminister Carl Bildt (M), som menade att Kronlid medvetet feltolkat Cameron.

- Kronlid försökte falskt klä sig i Camerons kläder. Han är för den Europeiska integrationen. SD vill att Sverige ska gå ur samarbetet helt och hållet. Det är farligt.

Det innebär inte bara att hålla världen utanför Sverige, utan även att hålla Sverige utanför världen, sade han i sin replik.

Även SD:s riksdagsledamot Johnny Skalin gick till hårt angrepp mot EU, som han kallade för en "utländsk makt".

- Det samarbete som en gång byggde på samförstånd är redan en halvfederal union med mycket tydliga ambitioner att bli en fullfjädrad federal och överstatlig union, sade Skalin.

Folkpartisten Fredrik Malm gick till hårt angrepp mot Skalin och övriga sverigedemokrater i plenum, som även talat om hur man vill skydda utsatta kristna minoriteter i Mellanöstern.

- Tror man att situationen för assyrierna i Irak eller Syrien kommer att bli bättre om EU försvagas och Europa inte tar ett gemensamt politiskt ansvar för flyktingsituationen? Det är omöjligt att tala om att man vill främja dessa viktiga värden samtidigt som man vill samarbeta mindre i Europa. Det går inte ihop, sade Malm i sin replik.

Sverigedemokraternas EU-kritiska linje kom även på tal under partiets 25-årsfirande i förra veckan, då partiledaren Jimmie Åkesson sade sig vilja göra EU-frågan till en profilfråga, vid sidan om invandrings- och kriminalpolitiken. Även Sverigedemokraternas ungdomsparti, SDU, har sagt sig vilja göra EU till en valfråga inför nästa år.
Robin Folkö

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA