elsapristagare

Siavosh Derakhti tilldelades på tisdagen ett pris av Raoul Wallenberg Academy för sitt arbete mot rasism. Bilden är tagen då han fick ELSA-priset förra året för sitt arbete (Foto Expo)

Får Raoul Wallenberg-priset för sin antirasism

Publicerad 2013-08-27

På tisdagen firades Raoul Wallenbergsdagen för första gången. På dagen tilldelades även Siavosh Derakhti som grundat Unga muslimer mot antisemitism och främlingsfientlighet ett pris av Raoul Wallenberg Academy.

Michael Wernstedt är exekutiv ledamot i Raoul Wallenberg Academy motiverade priset med:

"Genom sitt enskilda initiativ, och genom att engagera sig ideellt mot främlingsfientlighet, har han blivit ett positivt exempel i Malmö och Sverige. Han är en förebild för andra i sitt engagemang och visar att en enda människas beslutsamhet, att inte acceptera växande intolerans, kan få betydelse.", rapporterar Sveriges Radio.

Siavosh Derakhti, säger att det är fantastiskt att få priset.

– Det är nu det känns att man gjort skillnad.

Siavosh Derakhti, grundade nätverket Unga muslimer mot antisemitism, nu Unga muslimer mot antisemitism och främlingsfientlighet när han var 19 år. Projektet startade med att han arrangerade en elevresa till förintelselägret Auschwitz. Under den resan spelade han även in en film som visats för skolelever. Sedan dess har han rest runt och föreläst om rasism.

Förra året fick Siavosh Derakhti ELSA-priset av Svenska kommittén mot antisemitism.

Raoul Wallenbergs dag firades i år första gången. Den inträffar årligen på Raouls namnsdag den 27 augusti.
Daniel Vergara

Organisationer och begrepp i artikeln

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA