elsapristagare

Siavosh Derakhti tilldelades på tisdagen ett pris av Raoul Wallenberg Academy för sitt arbete mot rasism. Bilden är tagen då han fick ELSA-priset förra året för sitt arbete (Foto Expo)

Får Raoul Wallenberg-priset för sin antirasism

Publicerad 2013-08-27

På tisdagen firades Raoul Wallenbergsdagen för första gången. På dagen tilldelades även Siavosh Derakhti som grundat Unga muslimer mot antisemitism och främlingsfientlighet ett pris av Raoul Wallenberg Academy.

Michael Wernstedt är exekutiv ledamot i Raoul Wallenberg Academy motiverade priset med:

"Genom sitt enskilda initiativ, och genom att engagera sig ideellt mot främlingsfientlighet, har han blivit ett positivt exempel i Malmö och Sverige. Han är en förebild för andra i sitt engagemang och visar att en enda människas beslutsamhet, att inte acceptera växande intolerans, kan få betydelse.", rapporterar Sveriges Radio.

Siavosh Derakhti, säger att det är fantastiskt att få priset.

– Det är nu det känns att man gjort skillnad.

Siavosh Derakhti, grundade nätverket Unga muslimer mot antisemitism, nu Unga muslimer mot antisemitism och främlingsfientlighet när han var 19 år. Projektet startade med att han arrangerade en elevresa till förintelselägret Auschwitz. Under den resan spelade han även in en film som visats för skolelever. Sedan dess har han rest runt och föreläst om rasism.

Förra året fick Siavosh Derakhti ELSA-priset av Svenska kommittén mot antisemitism.

Raoul Wallenbergs dag firades i år första gången. Den inträffar årligen på Raouls namnsdag den 27 augusti.
Daniel Vergara

Organisationer och begrepp i artikeln

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA