Fidesz lovar nolltolerans mot antisemitism

Publicerad 2013-03-01

Ungerns regering har ingen tolerans för antisemitism. Det sade en representant för Ungerns regering i USA:s kongress på onsdagen. Samtidigt anklagas regeringspartiet Fidesz för att inte ta problemet på allvar.

Tamas Fellegi, tidigare utvecklingsminister i den ungerska regeringen, var kallad till kongressen för att tala om europeisk antisemitism. Ungern har i flera rapporter de senaste åren haft störst problem i Europa när det gäller antisemitiska attityder bland befolkningen. Fellegi menade att problemen har historiska rötter, men att de förvärrats av de stora politiska omvälvningar som landet gått igenom de senaste decennierna. Han sade att övergången från kommunism till demokrati 1989-1990 gav undertryckta strömningar större spelrum.

– Frustration och debatter vi aldrig hade om vårt bekymmersamma förflutna kom upp till ytan, sade han i kongressen.

Många organisationer i Ungern spelar på rasistiska strömningar. Fellagi tillstod också att antisemitism blivit "ett politiskt kort att använda" i den ungerska politiken. Samtidigt gjorde han en poäng av att inget antisemitiskt parti hittills suttit i regeringsställning.

– Det finns inga krafter i den politiska huvudfåran med en antisemitisk eller rasistisk agenda, sade han.

I och med detta försökte han distansera sig och regeringspartiet, det nationalistiska Fidesz, från det högerextremistiska partiet Jobbik, som också sitter i parlamentet med stöd från 17 procent av väljarna. Premiärminister Viktor Orbán har alltsedan valvinsten 2010 kritiserats för sin flathet gentemot det öppet antisemitistiska partiet.

Under en parlamentsdebatt om Israel-Palestina-konflikten i höstas föreslog en av Jobbiks ledande politiker, Márton Gyöngyösi, att man ska upprätta listor på alla judar i landet, samt kartlägga judar i landets parlament och regering. Han menade att dessa utgjorde "en säkerhetsrisk". Fördömandena strömmande in från nationella och internationella organisationer. Den ungeska utrikesministern Zsolt Németh (Fidesz) svarade att "antalet judar i regeringen inte hade någonting med konflikten i Mellanöstern att göra". Däremot sade han ingenting om Jobbiks avsikt att registrera landets judar. En halvhjärtad ursäkt följde från regeringen en dag senare.

I maj förra året deltog Fidesz-politikern och ordföranden i det ungerska parlamentet, László Köver, i en minneshögtid för Jozsef Nyiro. Nyiro var en antisemitisk författare med starka kopplingar till Pilkorsrörelsen, Ungerns tyskallierade regering under andra världskriget. Då rörelsen satt vid makten deporterades över 430 000 judar till Auschwitz.

I den amerikanska kongressen talade i onsdags även en representant för Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa, OSSE, rabbinen Andrew Baker. Han välkomnade den ungerska regeringens ställningstagande, men var kritisk till att regeringen inkluderat böcker av nationalistiska och antisemitistiska författare, däribland Nyiro, i skolundervisningen.
Robin Folkö

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA