sdpol mattias karlsson

Mattias Karlsson (SD), riksdagsledamot och partiets vice gruppledare i riksdagen. (Foto: Expo)

Fler turer runt SD:s uteslutningar

Publicerad 2013-03-15

Patrik Ehn riskerar att uteslutas ur SD sedan han bland annat hyllat en antisemitisk filosof. Nu visar det sig att riksdagsledamoten Mattias Karlsson, som ska vara pådrivande i ärendet, har "gillat" ett inlägg från en Facebookgrupp som sprider filosofens idéer.

Sverigedemokraternas gruppledare i Västra Götalandsregionen, Patrik Ehn, riskerar att uteslutas ur partiet. Partiets medlemsutskott hävdar att han inte hör hemma i SD ideologiskt. Bland annat ska han ha hyllat boken "A Handbook of Traditional Living" som handlar om den italienska antisemiten Baron Julius Evolas idévärld.

Julius Evola är en känd idégestalt inom högerextrema kretsar. Han var en italiensk radikal traditionalist och antisemitisk filosof, som bland annat tjänstgjorde i SS under andra världskriget.

På Facebook hyllas Evolas idéer i en grupp med samma namn som boken. Gruppen har knappt 3 000 medlemmar och är öppen, vilket innebär att man inte behöver vara medlem för att se det som läggs upp. I gruppbeskrivningen står att Evolas idéer är något som "alla uppriktiga militanter ska implementera i sina liv".

Nu visar det sig att riksdagsledamoten och partiets vice gruppledare i riksdagen, Mattias Karlsson, som enligt nyhetssajten Nyheter24 ska ha varit pådrivande bakom uteslutningen av Patrik Ehn, har "gillat" ett inlägg från Facebookgruppen.

Det är SD:s politiske sekreterare Joakim Larsson som i ett blogginlägg på fredagen skriver om Evola och publicerar en skärmdump från Facebook. I skärmdumpen framgår att Mattias Karlsson "gillat" ett inlägg från gruppen. Inlägget är målningen "Hubertus" av den nationalistiske konstnären Wilhelm Carl Räuber och publicerades den 10 november förra året.

Joakim Larsson skriver i blogginlägget att "man kan uppskatta ett konstverk utan att instämma i precis allting som konstnären eller den som visar konstverket står för". Expo Idag har förgäves försökt nå Mattias Karlsson för en kommentar. Sverigedemokraternas pressansvarige Martin Kinnunen är fåordig när vi når honom.

– Jag vågar nog säga att Mattias Karlsson inte vill kommentera, säger han.

Så du vet vad det gäller.

– Ja. Inga kommentarer.

Men jag har ju inte ens ställt en fråga än?

– Vi har inga kommentarer. Tack för att du ringde.

SD:s partistyrelse ska besluta om Ehns och flera andra sverigedemokraters uteslutning på måndag.
Robin Folkö

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA