sdpol mattias karlsson

Mattias Karlsson (SD), riksdagsledamot och partiets vice gruppledare i riksdagen. (Foto: Expo)

Fler turer runt SD:s uteslutningar

Publicerad 2013-03-15

Patrik Ehn riskerar att uteslutas ur SD sedan han bland annat hyllat en antisemitisk filosof. Nu visar det sig att riksdagsledamoten Mattias Karlsson, som ska vara pådrivande i ärendet, har "gillat" ett inlägg från en Facebookgrupp som sprider filosofens idéer.

Sverigedemokraternas gruppledare i Västra Götalandsregionen, Patrik Ehn, riskerar att uteslutas ur partiet. Partiets medlemsutskott hävdar att han inte hör hemma i SD ideologiskt. Bland annat ska han ha hyllat boken "A Handbook of Traditional Living" som handlar om den italienska antisemiten Baron Julius Evolas idévärld.

Julius Evola är en känd idégestalt inom högerextrema kretsar. Han var en italiensk radikal traditionalist och antisemitisk filosof, som bland annat tjänstgjorde i SS under andra världskriget.

På Facebook hyllas Evolas idéer i en grupp med samma namn som boken. Gruppen har knappt 3 000 medlemmar och är öppen, vilket innebär att man inte behöver vara medlem för att se det som läggs upp. I gruppbeskrivningen står att Evolas idéer är något som "alla uppriktiga militanter ska implementera i sina liv".

Nu visar det sig att riksdagsledamoten och partiets vice gruppledare i riksdagen, Mattias Karlsson, som enligt nyhetssajten Nyheter24 ska ha varit pådrivande bakom uteslutningen av Patrik Ehn, har "gillat" ett inlägg från Facebookgruppen.

Det är SD:s politiske sekreterare Joakim Larsson som i ett blogginlägg på fredagen skriver om Evola och publicerar en skärmdump från Facebook. I skärmdumpen framgår att Mattias Karlsson "gillat" ett inlägg från gruppen. Inlägget är målningen "Hubertus" av den nationalistiske konstnären Wilhelm Carl Räuber och publicerades den 10 november förra året.

Joakim Larsson skriver i blogginlägget att "man kan uppskatta ett konstverk utan att instämma i precis allting som konstnären eller den som visar konstverket står för". Expo Idag har förgäves försökt nå Mattias Karlsson för en kommentar. Sverigedemokraternas pressansvarige Martin Kinnunen är fåordig när vi når honom.

– Jag vågar nog säga att Mattias Karlsson inte vill kommentera, säger han.

Så du vet vad det gäller.

– Ja. Inga kommentarer.

Men jag har ju inte ens ställt en fråga än?

– Vi har inga kommentarer. Tack för att du ringde.

SD:s partistyrelse ska besluta om Ehns och flera andra sverigedemokraters uteslutning på måndag.
Robin Folkö

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA