sdpol mattias karlsson

Mattias Karlsson (SD), riksdagsledamot och partiets vice gruppledare i riksdagen. (Foto: Expo)

Fler turer runt SD:s uteslutningar

Publicerad 2013-03-15

Patrik Ehn riskerar att uteslutas ur SD sedan han bland annat hyllat en antisemitisk filosof. Nu visar det sig att riksdagsledamoten Mattias Karlsson, som ska vara pådrivande i ärendet, har "gillat" ett inlägg från en Facebookgrupp som sprider filosofens idéer.

Sverigedemokraternas gruppledare i Västra Götalandsregionen, Patrik Ehn, riskerar att uteslutas ur partiet. Partiets medlemsutskott hävdar att han inte hör hemma i SD ideologiskt. Bland annat ska han ha hyllat boken "A Handbook of Traditional Living" som handlar om den italienska antisemiten Baron Julius Evolas idévärld.

Julius Evola är en känd idégestalt inom högerextrema kretsar. Han var en italiensk radikal traditionalist och antisemitisk filosof, som bland annat tjänstgjorde i SS under andra världskriget.

På Facebook hyllas Evolas idéer i en grupp med samma namn som boken. Gruppen har knappt 3 000 medlemmar och är öppen, vilket innebär att man inte behöver vara medlem för att se det som läggs upp. I gruppbeskrivningen står att Evolas idéer är något som "alla uppriktiga militanter ska implementera i sina liv".

Nu visar det sig att riksdagsledamoten och partiets vice gruppledare i riksdagen, Mattias Karlsson, som enligt nyhetssajten Nyheter24 ska ha varit pådrivande bakom uteslutningen av Patrik Ehn, har "gillat" ett inlägg från Facebookgruppen.

Det är SD:s politiske sekreterare Joakim Larsson som i ett blogginlägg på fredagen skriver om Evola och publicerar en skärmdump från Facebook. I skärmdumpen framgår att Mattias Karlsson "gillat" ett inlägg från gruppen. Inlägget är målningen "Hubertus" av den nationalistiske konstnären Wilhelm Carl Räuber och publicerades den 10 november förra året.

Joakim Larsson skriver i blogginlägget att "man kan uppskatta ett konstverk utan att instämma i precis allting som konstnären eller den som visar konstverket står för". Expo Idag har förgäves försökt nå Mattias Karlsson för en kommentar. Sverigedemokraternas pressansvarige Martin Kinnunen är fåordig när vi når honom.

– Jag vågar nog säga att Mattias Karlsson inte vill kommentera, säger han.

Så du vet vad det gäller.

– Ja. Inga kommentarer.

Men jag har ju inte ens ställt en fråga än?

– Vi har inga kommentarer. Tack för att du ringde.

SD:s partistyrelse ska besluta om Ehns och flera andra sverigedemokraters uteslutning på måndag.
Robin Folkö

Efter granskning: Ekeroths närmaste medarbetare stängs av

Sverigedemokraterna stänger av Dick Abrahamsson, politisk sekreterare hos Kent Ekeroth. I Expos senaste nummer avslöjas att Abrahamsson tidigare arbetat för nazistiska och högerextrema medier. Hela Hälsingland har även uppmärksammat rysk propaganda på Abrahamssons Facebook.

Extremhögern vill inte ha en debatt

Analys, Daniel Poohl. Bokmässan har blivit ytterligare en plats där vi tvingas möta extremhögerns idéer. Men bara för att de finns där betyder det inte att de har en poäng.

Nytt nummer av Expo

Nytt nummer av Expo ute nu! En miljon flyktingar kom till Europa förra året. Endast 65 personer sökte asyl i Estland. Ändå exploderade rasismen. Och massor av mer läsning.