Flera anmälningar mot SMR

Publicerad 2013-08-14

I lördags misshandlades minst en man av aktivister från nazistiska Svenska motståndsrörelsen i centrala Uppsala. Polisen utreder händelsen och har fått in många tips från allmänheten.

– Vi har fyra anmälningar som vi utreder just nu. Vi har en hel del vittnesuppgifter och vi har film och bildmaterial som har kommit in till oss och som vi kommer att granska. Om det leder till att vi kommer att kunna identifiera en gärningsman kan jag inte svara på, säger Lisa Sannervik, presstalesman hos polisen till Expo Idag.

Det var i lördags som ett tiotal aktivister i nazistiska Svenska motståndsrörelsen delade ut flygblad i centrala Uppsala. Det urartade när nazister attackerade en man som slogs blodig. Polisen har inlett fyra förundersökningar, två gällande misshandel, en gällande ofredande samt en om olaga hot.

När misshandeln inträffade fanns bara två poliser på plats, trots att det tidigare befunnit sig fler poliser där. Polisen lyckades inte gripa någon.

– Det stämmer att våra resurser var anpassade för en vanlig lördag semestertid. Det blev så att vi fick prioritera flera händelser och då fick vi göra på det här sättet. Naturligtvis är det väldigt olyckligt. Det är därför det är viktigt att man ansöker om tillstånd till demonstrationer, säger Sannervik.

Svenska motståndsrörelsen har tidigare hävdat att de lyckats frita en av sina aktivister när polisen grep honom. På videomaterial som Expo Idag har tagit del av ser man att en av organisationens aktivister, som hålls fast i armen av polisen, rycks loss av hans organisations kamrater. Att det ska ha rört sig om en fritagning dementeras dock av polisen.

– Polisen har varit på plats och avstyrt den här misshandeln och det är möjligt att det kan uppfattats olika av personer på plats. Men våra poliser har inte avrapporterat någon fritagning, säger Sannervik.

Sannervik betonar att det är svårt för polisen att hantera oannonserade sammankomster.

– Naturligtvis känner vi till Svenska motståndsrörelsen men vi hade ingen kännedom om deras demonstration, säger hon.
Daniel Vergara

Organisationer och begrepp i artikeln

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA