Flera anmälningar mot SMR

Publicerad 2013-08-14

I lördags misshandlades minst en man av aktivister från nazistiska Svenska motståndsrörelsen i centrala Uppsala. Polisen utreder händelsen och har fått in många tips från allmänheten.

– Vi har fyra anmälningar som vi utreder just nu. Vi har en hel del vittnesuppgifter och vi har film och bildmaterial som har kommit in till oss och som vi kommer att granska. Om det leder till att vi kommer att kunna identifiera en gärningsman kan jag inte svara på, säger Lisa Sannervik, presstalesman hos polisen till Expo Idag.

Det var i lördags som ett tiotal aktivister i nazistiska Svenska motståndsrörelsen delade ut flygblad i centrala Uppsala. Det urartade när nazister attackerade en man som slogs blodig. Polisen har inlett fyra förundersökningar, två gällande misshandel, en gällande ofredande samt en om olaga hot.

När misshandeln inträffade fanns bara två poliser på plats, trots att det tidigare befunnit sig fler poliser där. Polisen lyckades inte gripa någon.

– Det stämmer att våra resurser var anpassade för en vanlig lördag semestertid. Det blev så att vi fick prioritera flera händelser och då fick vi göra på det här sättet. Naturligtvis är det väldigt olyckligt. Det är därför det är viktigt att man ansöker om tillstånd till demonstrationer, säger Sannervik.

Svenska motståndsrörelsen har tidigare hävdat att de lyckats frita en av sina aktivister när polisen grep honom. På videomaterial som Expo Idag har tagit del av ser man att en av organisationens aktivister, som hålls fast i armen av polisen, rycks loss av hans organisations kamrater. Att det ska ha rört sig om en fritagning dementeras dock av polisen.

– Polisen har varit på plats och avstyrt den här misshandeln och det är möjligt att det kan uppfattats olika av personer på plats. Men våra poliser har inte avrapporterat någon fritagning, säger Sannervik.

Sannervik betonar att det är svårt för polisen att hantera oannonserade sammankomster.

– Naturligtvis känner vi till Svenska motståndsrörelsen men vi hade ingen kännedom om deras demonstration, säger hon.
Daniel Vergara

Organisationer och begrepp i artikeln

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA