Flera i Gyllene grynings ledning inför rätta

Publicerad 2013-09-30

Grekisk polis grep i helgen Gyllene grynings partiledare Nikos Michaloliakos och andra nyckelpersoner i det nazistiska partiet. Michaloliakos har hotat med att beordra sina parlamentsledamöter att avgå och på sätt försöka tvinga fram ett omval.

Gyllene grynings partiledare Nikos Michaloliakos greps i Aten i lördags tidigt på morgonen.

- Vad ni gör är inte rätt. Sanningen kommer att komma fram, sa han medan polisen förde bort den 55-årige partiledaren i handklovar.

Gripandet var en av flera räder, ledda av Greklands anti-terrorstyrka, mot flera av parlamentsledamöterna i Aten. Polisen hittade tre vapen hos Michaloliakos som han inte har licens för. Grekiska medier rapporterar även om att tiotusentals euros hittades hemma hos partiledaren.

Fem andra parlamentsledamöter och ytterligare femton av partiets aktivister häktades i helgen. De gripna står nu anklagade för bildandet av en kriminell organisation. Den allmänna åklagaren läste upp åtalet, det gällde mord, utpressning och pengatvätt. Eftersom medlemskap i kriminella gäng är brottsligt kan åklagare åtala medlemmar i en sådan grupp, oavsett om de är direkt inblandade i en bestämd våldsakt eller inte.
Fortsatt sökning

Helgens operation hölls hemlig och bara tre säkerhetsofficerare samt Nikos Dendias, ministern med ansvar för allmän ordning kände till den.

- Gyllene gryning har utmanat demokratins uthållighet. Idag fick de motstånd från statens rättvisa, sa Dendias i ett tv-sänt tal igår. Han tillade även att utredningen om partiets illegala verksamhet skulle fortsätta i snabb takt, rapporterar Guardian.

På söndagskvällen kvällen meddelade polisen att de hade "obestridliga bevis" från avlyssnade telefonsamtal och tillade att polisens anti-terroriststyrka fortfarande letar efter 11 misstänka, bland dem Gyllene grynings vice ledare och talesperson, Christos Pappas. Pappas överlämnade dock sig själv till polis igår. Han är misstänkt för att leda det gäng som ligger bakom flera av attackerna mot invandrare, homosexuella och vänsterorienterade.

"Sanningen kommer att komma fram. Nationalism vinner. Vi kommer att föra en politisk kamp non-stop och vi kommer att överleva", skrek han mot den samlade hopen medan polisen eskorterade bort honom.

Partiledaren Michaloliakos uttryckte hot om att polisens tillslag kommer att "öppna helvetets portar", rapporterar Guardian.

Förra veckan hotade partiledaren med att beordra samtliga av sina 18 ledamöter i parlamentet att kliva ur riksdagen på grund av "häxjakten" mot hans parti. Ett sådant drag kan leda till omval och äventyra förhandlingar om landets ekonomi.

Premiärministern Antonis Samaras har möten med Internationella valutafonden inbokade på tisdagen, skriver The Telegraph. Samma dag som de gripna parlamentsledamöterna i Gyllene gryning, däribland Michaloliakos, kommer att ställas inför domstol. Michaloliakos och ledamöterna har kvar sin politiska immunitet och kan därför inte att förlora plats i parlamentet, även om de döms skyldiga.

Nikos Dendias har dock lagt ett lagförslag som kan innebära att partistödet kan frysas om ett partis ledare eller mer än en tiondel av partiets parlamentsledamöter åtalas för brott som kan leda till mer än tio års fängelse.

Förra veckan omplacerades samt avstängdes flera högt uppsatta poliser, misstänkta för samröre med Gyllene Gryning. Expo Idag har också rapporterat om att det finns misstankar om att militärer tränat en paramilitär falang inom partiet.
Sumbu Temo

Organisationer och begrepp i artikeln

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA