Fortsatt oroligt i Storbritannien efter mord

Publicerad 2013-06-03

Högerextrema grupper fortsätter att utnyttja mordet på soldaten Lee Rigby för egna syften. I helgen marscherade English Defence League och British National Party, BNP, på flera platser runtomkring i Storbritannien. Men BNP fick oväntat motstånd i London.

Lee Rigby höggs till döds i en bestialisk attack utanför en militärförläggning i Londonförorten Woolwich i slutet av förra månaden. Två män har anhållits för mordet, som polisen rubricerar som en islamisk terrorattack.

Trots att Lee Rigbys familj och polisen manat till lugn fortsätter oroligheterna runt omkring i landet. På lördagen greps minst 58 personer av Londonpolisen när motdemonstranter drabbade samman med aktivister från British National Party, BNP.

De flesta av de gripna var motdemonstranter från det antirasistiska initiativet United against fascism, UAF, som försökte hindra BNP från att gå den planerade marschvägen. Trots alla gripanden kallade företrädare från UAF aktionen för "en stor seger".

– Fascistkräk bort från våra gator!, skanderade demonstranterna.

– Mina föräldrar stred mot fascismen i kriget och vi ska inte tillåta att det här händer i vårt land. De ska inte få kapa den hemska attacken för sina egna syften. Det är avskyvärt, sade en motdemonstrant till the Telegraph.

Minst en BNP-medlem skadades i tumultet som uppstod när grupperna möttes.

Det kraftigt försvagade BNP har försökt att använda mordet på Lee Rigby för att väcka liv i den egna rörelsen, men denna ambition kom på skam under lördagens marsch. Partiet lyckades enbart samla 150 personer medan motdemonstranterna var dubbelt så många.

Det var emellertid en helt annan rörelse som stal uppmärksamheten i London på lördagen. Omkring 2 000 djurrättsaktivister hade samtidigt samlats på Londons gator för att protestera mot skyddsjakten på grävlingar, som har blivit en stor fråga i Storbritannien. Klädda från topp till tå i svart och vitt och med grävlingshuvuden i fejkpäls sågs aktivisterna jaga nationalisterna genom Londons gator, rapporterar flera brittiska medier.

Aktivisterna skanderade:

– Krossa skyddsjakten! Krossa BNP!

BNP:s demonstration var bara en av flera högerextrema protester under helgen. Den antimuslimska organisationen English Defence League marscherade bland annat i städer som Luton, Leeds och Manchester. Demonstrationerna ska ha gått förhållandevis lugnt till.
Robin Folkö

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA