Förundersökningar inleds mot lägervakter

Publicerad 2013-04-08

En förundersökning kommer att inledas mot 50 före detta vakter i tyska koncentrationsläger. En tidigare dom mot lägervakten John Demjanjuk har öppnat upp för att utreda alla som arbetat i koncentrationsläger.

Det är den tyska myndigheten som utreder förbrytelser under andra världskriget, som meddelat att vakterna, som alla är i 90-års åldern ska utredas, rapporterar WAZ. 2011 dömdes John Demjanjuk för medhjälp till mord på närmare 29 000 judar i Sobibor i Polen. Kurt Schrimm som leder utredningarna säger att det fallet öppnat upp för att fälla fler krigsförbrytare.

– Ett jobb i koncentrationsläger är ett tillräckligt bevis för att döma någon för medhjälp till mord, säger Schrimm till JTA.
Daniel Vergara

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA