Förundersökningar inleds mot lägervakter

Publicerad 2013-04-08

En förundersökning kommer att inledas mot 50 före detta vakter i tyska koncentrationsläger. En tidigare dom mot lägervakten John Demjanjuk har öppnat upp för att utreda alla som arbetat i koncentrationsläger.

Det är den tyska myndigheten som utreder förbrytelser under andra världskriget, som meddelat att vakterna, som alla är i 90-års åldern ska utredas, rapporterar WAZ. 2011 dömdes John Demjanjuk för medhjälp till mord på närmare 29 000 judar i Sobibor i Polen. Kurt Schrimm som leder utredningarna säger att det fallet öppnat upp för att fälla fler krigsförbrytare.

– Ett jobb i koncentrationsläger är ett tillräckligt bevis för att döma någon för medhjälp till mord, säger Schrimm till JTA.
Daniel Vergara

Efter granskning: Ekeroths närmaste medarbetare stängs av

Sverigedemokraterna stänger av Dick Abrahamsson, politisk sekreterare hos Kent Ekeroth. I Expos senaste nummer avslöjas att Abrahamsson tidigare arbetat för nazistiska och högerextrema medier. Hela Hälsingland har även uppmärksammat rysk propaganda på Abrahamssons Facebook.

Extremhögern vill inte ha en debatt

Analys, Daniel Poohl. Bokmässan har blivit ytterligare en plats där vi tvingas möta extremhögerns idéer. Men bara för att de finns där betyder det inte att de har en poäng.

Nytt nummer av Expo

Nytt nummer av Expo ute nu! En miljon flyktingar kom till Europa förra året. Endast 65 personer sökte asyl i Estland. Ändå exploderade rasismen. Och massor av mer läsning.