FPÖ gick framåt i Österrike

Publicerad 2013-09-30

Det högerextrema partiet FPÖ gick framåt enligt, de preliminära siffrorna efter söndagens val i Österrike. Populistpartiet BZÖ fick så lite stöd att de åkte ur parlamentet. Den sittande koalitionsregeringen har fått mandat att fortsätta styra landet.

Det österrikiska frihetspartiet FPÖ, med Heinz-Christian Strache i spetsen har i valrörelsen kritiserat landets engagemang i EU:s stöd till ekonomiskt krisdrabbade länder. Förra valet fick FPÖ 17,5 procent, i gårdagens val ökade det till 21,4 procent. Det ger dem 42 av totalt 183 mandat.

FPÖ har, enligt den österrikiska stiftelsen DÖW som forskar om högerextremism, blivit allt mer extrema i sin retorik efter att Heinz-Christian Strache tog över partiet. Strache har flera gånger uppmärksammats för antisemitism och för att ha hyllat nazistiska veteraner från andra världskriget.

Sverigedemokratisk ungdom har ett formellt samarbete med FPÖ:s ungdomsförbund.

FPÖ:s tidigare partiledare Jörg Haider bildade 2005 BZÖ efter att ha brutit med sitt gamla parti. Haider dog själv i en bilolycka 2008. Partiet hade 13 mandat, men nådde nu inte upp till spärren för att ta sig in i parlamentet, utan åkte ur.

Trots historiskt dåliga resultat för de sittande regeringspartierna får de egen majoritet. Det socialdemokratiska SPÖ och konservativa ÖVP ser ut att få en knapp majoritet tillsammans.
Daniel Vergara

Nytt nummer av Expo

Nytt nummer av Expo ute nu! En miljon flyktingar kom till Europa förra året. Endast 65 personer sökte asyl i Estland. Ändå exploderade rasismen. Och massor av mer läsning.


Sverigedemokraterna är ett hot mot demokratin

Söndagskrönika, Daniel Poohl. Samarbete eller inte? För den som vill öppna dörren för Sverigedemokraterna kan det vara värt att veta vad som väntar.

Man misshandlad till döds vid nazistdemonstration i Finland

En 28-årig man har avlidit efter att ha blivit misshandlad i samband med att nazistiska Finska motståndsrörelsens demonstrerade förra helgen. Polisen är fortfarande förtegen om detaljerna kring dödsmisshandeln.