FPÖ gick framåt i Österrike

Publicerad 2013-09-30

Det högerextrema partiet FPÖ gick framåt enligt, de preliminära siffrorna efter söndagens val i Österrike. Populistpartiet BZÖ fick så lite stöd att de åkte ur parlamentet. Den sittande koalitionsregeringen har fått mandat att fortsätta styra landet.

Det österrikiska frihetspartiet FPÖ, med Heinz-Christian Strache i spetsen har i valrörelsen kritiserat landets engagemang i EU:s stöd till ekonomiskt krisdrabbade länder. Förra valet fick FPÖ 17,5 procent, i gårdagens val ökade det till 21,4 procent. Det ger dem 42 av totalt 183 mandat.

FPÖ har, enligt den österrikiska stiftelsen DÖW som forskar om högerextremism, blivit allt mer extrema i sin retorik efter att Heinz-Christian Strache tog över partiet. Strache har flera gånger uppmärksammats för antisemitism och för att ha hyllat nazistiska veteraner från andra världskriget.

Sverigedemokratisk ungdom har ett formellt samarbete med FPÖ:s ungdomsförbund.

FPÖ:s tidigare partiledare Jörg Haider bildade 2005 BZÖ efter att ha brutit med sitt gamla parti. Haider dog själv i en bilolycka 2008. Partiet hade 13 mandat, men nådde nu inte upp till spärren för att ta sig in i parlamentet, utan åkte ur.

Trots historiskt dåliga resultat för de sittande regeringspartierna får de egen majoritet. Det socialdemokratiska SPÖ och konservativa ÖVP ser ut att få en knapp majoritet tillsammans.
Daniel Vergara

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA