FPÖ gick framåt i Österrike

Publicerad 2013-09-30

Det högerextrema partiet FPÖ gick framåt enligt, de preliminära siffrorna efter söndagens val i Österrike. Populistpartiet BZÖ fick så lite stöd att de åkte ur parlamentet. Den sittande koalitionsregeringen har fått mandat att fortsätta styra landet.

Det österrikiska frihetspartiet FPÖ, med Heinz-Christian Strache i spetsen har i valrörelsen kritiserat landets engagemang i EU:s stöd till ekonomiskt krisdrabbade länder. Förra valet fick FPÖ 17,5 procent, i gårdagens val ökade det till 21,4 procent. Det ger dem 42 av totalt 183 mandat.

FPÖ har, enligt den österrikiska stiftelsen DÖW som forskar om högerextremism, blivit allt mer extrema i sin retorik efter att Heinz-Christian Strache tog över partiet. Strache har flera gånger uppmärksammats för antisemitism och för att ha hyllat nazistiska veteraner från andra världskriget.

Sverigedemokratisk ungdom har ett formellt samarbete med FPÖ:s ungdomsförbund.

FPÖ:s tidigare partiledare Jörg Haider bildade 2005 BZÖ efter att ha brutit med sitt gamla parti. Haider dog själv i en bilolycka 2008. Partiet hade 13 mandat, men nådde nu inte upp till spärren för att ta sig in i parlamentet, utan åkte ur.

Trots historiskt dåliga resultat för de sittande regeringspartierna får de egen majoritet. Det socialdemokratiska SPÖ och konservativa ÖVP ser ut att få en knapp majoritet tillsammans.
Daniel Vergara

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA