Frankrike vill upplösa högerextrema grupper

Publicerad 2013-06-10

Den franska regeringen vill upplösa den högerextrema organisationen Jeunesses nationalistes révolutionnaires, JNR, efter mordet på den 18-åriga antifascisten Clément Méric. Nu meddelar inrikesministern att lagstiftningen ska ses över.

– Vi undersöker möjligheten att upplösa sådana här grupper, sa Frankrikes inrikesminister Manuel Valls i fredags om högerextrema organisationer.

I onsdags misshandlades Clément Mérics så allvarligt av fem högerextremister att han senare avled. En 20-åring som misstänks för att ha att utdelat det dödande slaget har uppgett i förhör att det inte var meningen att döda Méric, rapporterar Dagens Nyheter som citerar France 24. Efter händelsen kontaktade högerextremisterna Serge Ayoub, ledare för JNR.

Polisen utreder nu de misstänkta gärningsmännens koppling till JNR. Manuel Valls sa i fredags till radiokanalen RMC att regeringen ska bekämpa högerextremister och att man nu ser över lagstiftningen i syfte att upplösa högerextrema organisationer. Frankrikes premiärminister Jean-Marc Ayrault sade på lördagen att han bett Valls att omedelbart inleda en procedur för att upplösa JNR.

Mordet på Clément Mérics har lett till stora manifestationer mot det högerextrema våldet. I fredags planerade högerextremister en manifestation i Toulouse. Den stoppades dock av franska myndigheter.
Daniel Vergara

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA