Frankrike vill upplösa högerextrema grupper

Publicerad 2013-06-10

Den franska regeringen vill upplösa den högerextrema organisationen Jeunesses nationalistes révolutionnaires, JNR, efter mordet på den 18-åriga antifascisten Clément Méric. Nu meddelar inrikesministern att lagstiftningen ska ses över.

– Vi undersöker möjligheten att upplösa sådana här grupper, sa Frankrikes inrikesminister Manuel Valls i fredags om högerextrema organisationer.

I onsdags misshandlades Clément Mérics så allvarligt av fem högerextremister att han senare avled. En 20-åring som misstänks för att ha att utdelat det dödande slaget har uppgett i förhör att det inte var meningen att döda Méric, rapporterar Dagens Nyheter som citerar France 24. Efter händelsen kontaktade högerextremisterna Serge Ayoub, ledare för JNR.

Polisen utreder nu de misstänkta gärningsmännens koppling till JNR. Manuel Valls sa i fredags till radiokanalen RMC att regeringen ska bekämpa högerextremister och att man nu ser över lagstiftningen i syfte att upplösa högerextrema organisationer. Frankrikes premiärminister Jean-Marc Ayrault sade på lördagen att han bett Valls att omedelbart inleda en procedur för att upplösa JNR.

Mordet på Clément Mérics har lett till stora manifestationer mot det högerextrema våldet. I fredags planerade högerextremister en manifestation i Toulouse. Den stoppades dock av franska myndigheter.
Daniel Vergara

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA