Fransk soldat gripen för terrorplan

Publicerad 2013-08-12

En 23-årig fransk soldat har gripits för att ha planerat att skjuta mot en moské i Lyon. Mannen har enligt polisen nära kopplingar till den radikala högerextrema miljön i Frankrike.

På söndagen meddelade det franska inrikesministeriet att polisen häktat en man för vapeninnehav och för förberedelse till terrorism.

Den 23-åriga mannen ska ha planerat ett attackera en moské i en förort till Lyon. Mannen har erkänt att han i augusti förra året kastat ett brandfarligt föremål mot en moské i Bordeaux. I det attentatsförsöket kom ingen till skada, rapporterar AFP.

Mannen greps efter att släktingar funnit misstänkta dokument i hans ägo. Enligt franska utredare har 23-åring nära kopplingar till vad som beskrivs som den "radikala extremhögern".

Det högerextrema våldet har varit en stor fråga i Frankrike den senaste tiden. I juli förbjöds flera högerextrema organisationer i ett försök att stävja det ökande rasistiska våldet i landet. Organisationerna förbjöds kort efter att vänsteraktivisten Clément Méric misshandlats till döds i centrala Paris. Flera av gärningsmännen var aktiva i högerextrema organisationer.

"Det finns ingen plats i vårt land för hatiska, xenofobiska, antisemitiska handlingar, sade inrikesministern Manuel Valls om förbudet av de högerextrema organisationerna L'Oeuvre Française och den nära anknutna organisationen Jeunesses Nationaliste.
Daniel Vergara

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA