Fransk soldat gripen för terrorplan

Publicerad 2013-08-12

En 23-årig fransk soldat har gripits för att ha planerat att skjuta mot en moské i Lyon. Mannen har enligt polisen nära kopplingar till den radikala högerextrema miljön i Frankrike.

På söndagen meddelade det franska inrikesministeriet att polisen häktat en man för vapeninnehav och för förberedelse till terrorism.

Den 23-åriga mannen ska ha planerat ett attackera en moské i en förort till Lyon. Mannen har erkänt att han i augusti förra året kastat ett brandfarligt föremål mot en moské i Bordeaux. I det attentatsförsöket kom ingen till skada, rapporterar AFP.

Mannen greps efter att släktingar funnit misstänkta dokument i hans ägo. Enligt franska utredare har 23-åring nära kopplingar till vad som beskrivs som den "radikala extremhögern".

Det högerextrema våldet har varit en stor fråga i Frankrike den senaste tiden. I juli förbjöds flera högerextrema organisationer i ett försök att stävja det ökande rasistiska våldet i landet. Organisationerna förbjöds kort efter att vänsteraktivisten Clément Méric misshandlats till döds i centrala Paris. Flera av gärningsmännen var aktiva i högerextrema organisationer.

"Det finns ingen plats i vårt land för hatiska, xenofobiska, antisemitiska handlingar, sade inrikesministern Manuel Valls om förbudet av de högerextrema organisationerna L'Oeuvre Française och den nära anknutna organisationen Jeunesses Nationaliste.
Daniel Vergara

Ungern röstar om flyktingmottagning – det här behöver du känna till

Val i Ungern. På söndag går ungrarna till val om landet ska ta emot flyktingar inom EU:s omfördelningssystem. Regeringspartiet Fidesz har under månader genomfört en massiv främlingsfientlig kampanj. Resultatet av omröstningen kan få stora konsekvenser för Europas flyktingpolitik.

Efter granskning: Ekeroths närmaste medarbetare stängs av

Sverigedemokraterna stänger av Dick Abrahamsson, politisk sekreterare hos Kent Ekeroth. I Expos senaste nummer avslöjas att Abrahamsson tidigare arbetat för nazistiska och högerextrema medier. Hela Hälsingland har även uppmärksammat rysk propaganda på Abrahamssons Facebook.

Extremhögern vill inte ha en debatt

Analys, Daniel Poohl. Bokmässan har blivit ytterligare en plats där vi tvingas möta extremhögerns idéer. Men bara för att de finns där betyder det inte att de har en poäng.