Fransk soldat gripen för terrorplan

Publicerad 2013-08-12

En 23-årig fransk soldat har gripits för att ha planerat att skjuta mot en moské i Lyon. Mannen har enligt polisen nära kopplingar till den radikala högerextrema miljön i Frankrike.

På söndagen meddelade det franska inrikesministeriet att polisen häktat en man för vapeninnehav och för förberedelse till terrorism.

Den 23-åriga mannen ska ha planerat ett attackera en moské i en förort till Lyon. Mannen har erkänt att han i augusti förra året kastat ett brandfarligt föremål mot en moské i Bordeaux. I det attentatsförsöket kom ingen till skada, rapporterar AFP.

Mannen greps efter att släktingar funnit misstänkta dokument i hans ägo. Enligt franska utredare har 23-åring nära kopplingar till vad som beskrivs som den "radikala extremhögern".

Det högerextrema våldet har varit en stor fråga i Frankrike den senaste tiden. I juli förbjöds flera högerextrema organisationer i ett försök att stävja det ökande rasistiska våldet i landet. Organisationerna förbjöds kort efter att vänsteraktivisten Clément Méric misshandlats till döds i centrala Paris. Flera av gärningsmännen var aktiva i högerextrema organisationer.

"Det finns ingen plats i vårt land för hatiska, xenofobiska, antisemitiska handlingar, sade inrikesministern Manuel Valls om förbudet av de högerextrema organisationerna L'Oeuvre Française och den nära anknutna organisationen Jeunesses Nationaliste.
Daniel Vergara

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA