Friidrottsstjärnors protest uppmärksammas

Publicerad 2013-08-16

Gårdagens ställningstagande av friidrottaren Emma Green Tregaro mot Rysslands antihomolagstifning har väckt uppmärksamhet runt om i världen. I går fördömdes Green Tregaro av den ryska stavhoppsstjärnan Yelena Isinbayeva som försvarade de ryska lagarna. På fredagen backade hon dock från sitt uttalande.

- Det är för att visa vad jag står för. Jag tycker att idrott handlar om att respektera och tolerera varandra, så jag tyckte att det var en fin gest. Jag tycker att kärlek till en annan människa inte kan vara fel på något sätt, säger Green Tregaro till TT strax efter hon tagit sig till VM-final om varför hon valt att markera mot den ryska antihomolagstifningen.

Emma Green Tregaro tävlade på torsdagen med naglarna målade i regnbågens färger för att protestera mot de ryska antihomolagarna som förbjuder "homosexuell propaganda riktad till minderåriga". Lagarna har fördömts internationellt och har även varit en fråga som diskuterats innan friidrotts VM. Det Internationella Fotbollsförbundet som planerar att anordna VM 2018 och den olympiska kommittén vill försäkra sig om att Ryssland lagstiftning inte kommer att innebära att homosexuella idrottare eller fans diskrimineras.

Green Tregaro protest fick stöd av landslagskollegan Moa Hjelmer som även hon målade sina naglar. Tidigare har den den amerikanska sprinten Nick Symmonds tillägnat sin silvermedalj till sina homosexuella vänner.

"Allvarliga orättvisor måste pekas ut. Jag kom hit för att vinna en medalj, men om jag kan bidra till att denna viktiga fråga lyfts fram så vill jag göra det, sa Symmons, rapporterar BBC.

Friidrottsstjärnorna har lyckats att få Rysslands diskriminerande lagstiftning i fokus. Internationella medier har rapporterat om protesterna. Yelena Isinbayeva, Rysslands största namn under VM, försvarade på torsdagen den tuffa lagstiftningen och kritiserade Tregaros protest.

– Det är respektlöst mot vårt land och våra medborgare. Jag stödjer vår regering, sa hon på en presskonferens.

– Om vi tillåter folk att marknadsföra och göra allt det här på gatan, så är vi rädda för vår nation. Vi anser oss vara normala, pojkar lever med flickor och flickor lever med pojkar. Det kommer från långt bak i tiden, vi har aldrig haft problem med sådant här förr och vi vill inte ha det i framtiden, sa hon vidare, rapporterar Aftonbladet.

Yelena Isinbayeva hävdade dock på fredagen att hon missförståtts.

– Engelska är inte mitt hemspråk och jag tror att det jag sade igår kan ha missförståtts. Vad jag ville ha sagt var att människor bör respektera andra länders lagar och då speciellt när de kommer dit som gäster, rapporterar Associated Press.

Stavhoppsstjärnan sade också att hon respekterar andra idrottares åsikter och att hon är emot all form av diskriminering av homosexuella.

En opinionsundersökning genomförd av Levada Center visar att 76 procent av den ryska befolkningen stöder rysslands diskriminerande lagstiftning mot homosexuella medan 17 procent motsätter sig den.
Daniel Vergara

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA