utr frp siv jensen

Fremskrittspartiets partiledare Siv Jensen håller tal. Bilden är från ett annat tillfälle. (Foto Expo)

FRP kan bli regeringsparti

Publicerad 2013-09-09

På måndagen går Norge till stortingsval, motsvarigheten till Sveriges riksdagsval. Det kan resultera i ett regeringsskifte där det högerpopulistiska Fremskrittspartiet tar plats i regeringen.

Opinionsmätningar visar att Jens Stoltenbergs Arbeidspartiet har ett stöd på 29 procent, mot Høyres 27 procent, därmed är Arbeidarpartiet det enskilt största partiet.

Tillsammans med Fremskrittspartiet (FRP), Venstre och Kristelig Folkeparti kan Høyre dock bilda en egen majoritet. Norge har med sina fyra procent bland världens lägsta arbetslöshet och även en av världens högsta BNP.

- Det finns en folksyn att Norge är så rikt att allt borde fungera bra. Vi får en regering som inte behöver lova något. Allt går ju redan ganska bra, säger Tor Bach på den antirasistiska organisationen Vepsen.

Høyres valkampanj, "Nya idéer och bättre lösningar," har burit frukt. Erna Solberg väntas bli ny statsminister. Solberg, har de senaste nio åren har varit partiledare för Høyre, ett parti med konservativ inriktning. Hon var tidigare verksam som kommunminister där hon också fick smeknamnet Jern-Erna, till viss del på grund av hennes hårda framtoning i asylpolitiken.

Efter att tidigare ha uttalat sig tveksamt om ett samarbete med det högerpopulistiska Fremskrittspartiet är hon desto positivare idag.

- Jag uppfattar dem som ett liberalistiskt högerorienterat parti. Och mer glada i att använda oljepengar än oss andra, kommenterade hon tidigare till Ekot angående samarbetet.

FRP tonade ner sin antimuslimska retorik om en så kallad "islamisering" efter Breiviks terrordåd. Stödet för det högerpopulistiska partiet minskades också efter terrordådet.

Men partiledaren Siv Jensen menar fortfarande att det pågår en "smygislamisering" i Norge. Partiet säger att de vill ha en integrationspolitik byggd på "norska regler, normer och värderingar". Ett av partiets mål är att drastiskt minska invandringen, bland annat genom att skapa och driva flyktingförläggningar i Afrika och Asien.

Ett regeringsskifte i Norge skulle kunna innebära att FRP för första gången får sitta i regeringen. Tor Bach tror att FRP i längden kan förlora på ett regeringssamarbete.

- FRP har inget att vinna på att sitta i regeringen. Det är en bekväm position att stå utanför och kritisera men inte att ta ansvar, säger han.

Carl I. Hagen, tidigare FRP-ledare har ställt ultimatum för att ingå i en borgerlig koalitionsregering. Siv Jensen har uttryckt sitt stöd till de krav han ställt. Etablering av asylmottagning i Afrika och Asien är ett sådant.

- Faran är att vi blir lillebror i regeringen. Då går det lika nedför för oss som för Socialistiskt venstreparti. Så en förutsättning för att vi ska ingå i regering är att vi ska ha en plattform som vi kan vara stolta över, skriver Carl I. Hagen, i en krönika som publicerades i norska VG.
Sumbu Temo

Organisationer och begrepp i artikeln

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA