Grekiska nazister kan åtalas

Publicerad 2013-10-17

Det grekiska parlamentet beslutade på onsdagen att lyfta åtalsimmuniteten för sex ledamöter i nazistpartiet Gyllene gryning. Parlamentet slår fast att partiet är en kriminell organisation. Gyllene grynings politiker lämnade parlamentet i protest innan omröstningen.

Efter att Gyllene grynings parlamentsledamöter i protest lämnat parlamentet genomfördes en omröstning som nästan enhälligt beslutade att lyfta åtalsimmuniteten för sex av partiets ledamöter. Partiet anklagas för att vara en kriminell organisation. Själva menar partiet att en politiskt motiverad komplott har drabbat det.

– Jag åtalas för vad jag tror på och inte för mina handlingar, sade Panagiotis Lliopoulos som var en av ledamöterna som förlorade sin immunitet, rapporterar AP.

– Det är tydligt att ert mål är att politiskt avväpna Gyllene gryning. Det är alla eras mål att utesluta Gyllene gryning från valen, sade partiets talesperson Ilias Kasidiaris, som även han förlorade sin åtalsimmunitet.

Kasidiaris fortsatte att tala om att hans parti utsatts för en konspiration av regeringen som "Förslavats av utländska intressen och som säljer ut landet".

Under den senaste tiden har en rad tillslag gjorts mot Gyllene gryning. Partiledaren Nikos Michaloliakos, partiets andreman Christos Pappas och parlamentsledamoten Yiannis Lagos sitter häktade anklagade för att leda och aktivt delta i en kriminell organisation. Mordet förra månaden på musikern Pavlos Fyssas, ska ha varit den utlösande faktorn för krafttagen mot partiet.

Gyllene gryning har förnekat inblandning i mordet på Pavlos Fyssas. Partiet förnekar också att skulle vara nazistiskt. Det trots att polisen hittat porträtt av Adolf Hitler i partiledarens hem, och att partiet i propaganda texter kallat Hitler för "en visionär för ett nytt Europa".

"Tron på Fürerns ord och tron på segern växer i våra hjärtan. Kampen fortsätter, framtiden är vår", står det i en äldre text från Gyllene gryning. Texten lästes upp för parlamentet i oktober för att upplysa om partiets nazism, rapporterar Ekathimerini.

Det har gått ut arresteringsorder på över 30 personer kopplade till nazistpartiet och en rad tillslag mot partilokaler och bostäder har gjorts. Tillslag har även gjorts mot poliser som anklagas för att ha hjälpt eller blundat för Gyllene grynings kriminella aktiviteter.

I veckan har även ett lagförslag debatterats i parlamentet om att statligt ekonomiskt stöd, till exempel partistöd, kan stoppas om en partiledare, eller ledande medlemmar i ett parti åtalas för att tillhöra en kriminell organisation eller terrorism. Vänsterpartiet Syriza har lagt ett alternativt förslag där referensen till terrorism plockas bort och fler krav ställs för att kunna stoppa finansiering av ett parti, rapporterar AFP.
Daniel Vergara

Organisationer och begrepp i artikeln

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA