Grekiska nazister kan portas

Publicerad 2013-04-03

En petition med krav att porta Gyllene Grynings parlamentsledamöter från att resa in i Australien har överlämnats till landets migrationsminister. Det efter farhågor om att partiet öppnat en lokalavdelning i Melbourne.

"Den här våldsamma, rasistiska och auktoritära organisationen har ingen plats någonstans. Samtidigt som Grekland är oförmögna eller ovilliga att hindra den från att växa, kan den australienska regeringen förhindra deras medlemmar från att sprida sitt fascistiska gift här.", står det i petitionen som skickats till migrationsminister Brendan O'Connor.

Bakom petitionen står Alex Kakafikas. Han säger till tidningen The Sydney Morning Herald att det finns en grogrund bland unga greker i Melbourne för att stödja Gyllene Gryning. Ett besök av företrädare från partiet skulle etablera en kontakt mellan partiet och sympatisörer i Australien, menar han.

Förra veckan anklagas sympatisörer till Gyllene Gryning i Melbourne för att ha kuppat det årliga firandet av den grekiska självständighetsdagen.

Att försöka stoppa ett besök från partiföreträdare aktualiserades efter att en av Gyllene Grynings parlamentsledamöter sagt till en grekiskspråkiga radiokanalen i Melbourne att han planerar att resa till landet.

Några som uttryckt oro för Gyllene Grynings planer att etablera sig i Melbourne är ordföranden för det grekisk-ortodoxa samfundet i Melbourne och Victoria, och ministern för mångkulturella frågor och medborgarskap.

Premiärminister Julia Gillard har dock indikerat att regeringen inte kommer att försöka förhindra att Gyllene Gryning etablerar sig i landet. På en grekiskfestival i Melbourne sade hon att "Vi har yttrandefrihet och att inte ens de med de mest avskyvärda åsikterna beläggs med munkavle i Australien."

Gyllene Gryning har sedan tidigare satsat på att etablera sig i Kanada, USA och Tyskland. I Grekland har partiet 18 mandat i parlamentet. Gyllene Gryning är ökänt för våldsamma attacker mot invandrare och kulturinstitutioner. Vid flera tillfällen har parlamentetsledamöter varit delaktiga i händelserna.
Daniel Vergara

Organisationer och begrepp i artikeln

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA