Grekiska nazister kan portas

Publicerad 2013-04-03

En petition med krav att porta Gyllene Grynings parlamentsledamöter från att resa in i Australien har överlämnats till landets migrationsminister. Det efter farhågor om att partiet öppnat en lokalavdelning i Melbourne.

"Den här våldsamma, rasistiska och auktoritära organisationen har ingen plats någonstans. Samtidigt som Grekland är oförmögna eller ovilliga att hindra den från att växa, kan den australienska regeringen förhindra deras medlemmar från att sprida sitt fascistiska gift här.", står det i petitionen som skickats till migrationsminister Brendan O'Connor.

Bakom petitionen står Alex Kakafikas. Han säger till tidningen The Sydney Morning Herald att det finns en grogrund bland unga greker i Melbourne för att stödja Gyllene Gryning. Ett besök av företrädare från partiet skulle etablera en kontakt mellan partiet och sympatisörer i Australien, menar han.

Förra veckan anklagas sympatisörer till Gyllene Gryning i Melbourne för att ha kuppat det årliga firandet av den grekiska självständighetsdagen.

Att försöka stoppa ett besök från partiföreträdare aktualiserades efter att en av Gyllene Grynings parlamentsledamöter sagt till en grekiskspråkiga radiokanalen i Melbourne att han planerar att resa till landet.

Några som uttryckt oro för Gyllene Grynings planer att etablera sig i Melbourne är ordföranden för det grekisk-ortodoxa samfundet i Melbourne och Victoria, och ministern för mångkulturella frågor och medborgarskap.

Premiärminister Julia Gillard har dock indikerat att regeringen inte kommer att försöka förhindra att Gyllene Gryning etablerar sig i landet. På en grekiskfestival i Melbourne sade hon att "Vi har yttrandefrihet och att inte ens de med de mest avskyvärda åsikterna beläggs med munkavle i Australien."

Gyllene Gryning har sedan tidigare satsat på att etablera sig i Kanada, USA och Tyskland. I Grekland har partiet 18 mandat i parlamentet. Gyllene Gryning är ökänt för våldsamma attacker mot invandrare och kulturinstitutioner. Vid flera tillfällen har parlamentetsledamöter varit delaktiga i händelserna.
Daniel Vergara

Organisationer och begrepp i artikeln

Ungern röstar om flyktingmottagning – det här behöver du känna till

Val i Ungern. På söndag går ungrarna till val om landet ska ta emot flyktingar inom EU:s omfördelningssystem. Regeringspartiet Fidesz har under månader genomfört en massiv främlingsfientlig kampanj. Resultatet av omröstningen kan få stora konsekvenser för Europas flyktingpolitik.

Efter granskning: Ekeroths närmaste medarbetare stängs av

Sverigedemokraterna stänger av Dick Abrahamsson, politisk sekreterare hos Kent Ekeroth. I Expos senaste nummer avslöjas att Abrahamsson tidigare arbetat för nazistiska och högerextrema medier. Hela Hälsingland har även uppmärksammat rysk propaganda på Abrahamssons Facebook.

Extremhögern vill inte ha en debatt

Analys, Daniel Poohl. Bokmässan har blivit ytterligare en plats där vi tvingas möta extremhögerns idéer. Men bara för att de finns där betyder det inte att de har en poäng.