Grekiska nazister ringade in "måltavlor" på karta

Publicerad 2013-12-16

Polisen har beslagtagit en karta där Gyllene gryning pekat ut "måltavlor" i Aten. På kartan är en fotbollsklubb, partilokalen till ett vänsterparti och platser där många immigranter vanligen samlas markerade.

Polisen har beslagtagit flera dokument i den pågående brottsutredningen mot det grekiska nazistpartiet Gyllene gryning. Bland annat har flera toppföreträdares datorer och mobiltelefoner beslagtagits. En karta som framställts av Gyllene gryning och som används i utredningen mot partiet har läckt till grekiska medier.

På kartan som är över ett distrikt i Aten och platser har märkts som "måltavlor". Bland annat är vänsterpartiet Syrizas lokaler inringade. Även fotbollsklubben AEK är utmärkt. Klubben har en stor andel antifascistiska fans. Flera kaffer och parker där immigranter träffas är också inringade.

Även en video läckt till medierna som visar medlemmar i Gyllene gryning som håller propagandaseminarier där de bland annat lär barn att rita hakkors. På ett foto syns ett barn som gör hitlerhälsning. På andra syns medlemmar i Gyllene gryning klädda i Ku Klux klans dräkter under paramilitär träning, rapporterar International Business Times.

Gyllene gryning utreds för att vara en kriminell organisation. I väntan på rättegång sitter bland andra partiets ledare häktad.
Daniel Vergara

Organisationer och begrepp i artikeln

Extremhögern vill inte ha en debatt

Analys, Daniel Poohl. Bokmässan har blivit ytterligare en plats där vi tvingas möta extremhögerns idéer. Men bara för att de finns där betyder det inte att de har en poäng.

Nytt nummer av Expo

Nytt nummer av Expo ute nu! En miljon flyktingar kom till Europa förra året. Endast 65 personer sökte asyl i Estland. Ändå exploderade rasismen. Och massor av mer läsning.


Sverigedemokraterna är ett hot mot demokratin

Söndagskrönika, Daniel Poohl. Samarbete eller inte? För den som vill öppna dörren för Sverigedemokraterna kan det vara värt att veta vad som väntar.