Grekiska nazister ringade in "måltavlor" på karta

Publicerad 2013-12-16

Polisen har beslagtagit en karta där Gyllene gryning pekat ut "måltavlor" i Aten. På kartan är en fotbollsklubb, partilokalen till ett vänsterparti och platser där många immigranter vanligen samlas markerade.

Polisen har beslagtagit flera dokument i den pågående brottsutredningen mot det grekiska nazistpartiet Gyllene gryning. Bland annat har flera toppföreträdares datorer och mobiltelefoner beslagtagits. En karta som framställts av Gyllene gryning och som används i utredningen mot partiet har läckt till grekiska medier.

På kartan som är över ett distrikt i Aten och platser har märkts som "måltavlor". Bland annat är vänsterpartiet Syrizas lokaler inringade. Även fotbollsklubben AEK är utmärkt. Klubben har en stor andel antifascistiska fans. Flera kaffer och parker där immigranter träffas är också inringade.

Även en video läckt till medierna som visar medlemmar i Gyllene gryning som håller propagandaseminarier där de bland annat lär barn att rita hakkors. På ett foto syns ett barn som gör hitlerhälsning. På andra syns medlemmar i Gyllene gryning klädda i Ku Klux klans dräkter under paramilitär träning, rapporterar International Business Times.

Gyllene gryning utreds för att vara en kriminell organisation. I väntan på rättegång sitter bland andra partiets ledare häktad.
Daniel Vergara

Organisationer och begrepp i artikeln

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA