Grekiska nazister ringade in "måltavlor" på karta

Publicerad 2013-12-16

Polisen har beslagtagit en karta där Gyllene gryning pekat ut "måltavlor" i Aten. På kartan är en fotbollsklubb, partilokalen till ett vänsterparti och platser där många immigranter vanligen samlas markerade.

Polisen har beslagtagit flera dokument i den pågående brottsutredningen mot det grekiska nazistpartiet Gyllene gryning. Bland annat har flera toppföreträdares datorer och mobiltelefoner beslagtagits. En karta som framställts av Gyllene gryning och som används i utredningen mot partiet har läckt till grekiska medier.

På kartan som är över ett distrikt i Aten och platser har märkts som "måltavlor". Bland annat är vänsterpartiet Syrizas lokaler inringade. Även fotbollsklubben AEK är utmärkt. Klubben har en stor andel antifascistiska fans. Flera kaffer och parker där immigranter träffas är också inringade.

Även en video läckt till medierna som visar medlemmar i Gyllene gryning som håller propagandaseminarier där de bland annat lär barn att rita hakkors. På ett foto syns ett barn som gör hitlerhälsning. På andra syns medlemmar i Gyllene gryning klädda i Ku Klux klans dräkter under paramilitär träning, rapporterar International Business Times.

Gyllene gryning utreds för att vara en kriminell organisation. I väntan på rättegång sitter bland andra partiets ledare häktad.
Daniel Vergara

Organisationer och begrepp i artikeln

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA