Grekiska poliser avstängda efter samröre med nazister

Publicerad 2013-09-24

Högt uppsatta poliser avstängda efter anklagelser om samarbete med Gyllene gryningen. Samtidigt minskar stödet för partiet.

Flera högt uppsatta poliser i Grekland har avstängts efter anklagelser om samarbete med Gyllene gryning. Enligt anklagelserna ska polisen ha bistått det nazistiska partiet i brottslig verksamhet. Regeringen har nu tillsatt en granskning för att undersöka anklagelserna.

Departementet med ansvar för den allmänna ordningen har tillsatt en utredning efter mediers rapportering om polisers anknytning till Gyllene gryning och partiets påstådda brottsliga verksamhet. I väntan på resultatet har fem högt uppsatta poliser omplacerats till andra tjänster. Åtgärden vidtogs för att "säkerställa absolut objektivitet" i polisens utredning sa regeringen i ett uttalande. Två mindre ledande befälhavare har även omplacerats till andra poster och en tredje har stängts av. De regionala befälhavarna för södra och centrala Grekland har dessutom självmant valt att avgå, av personliga skäl enligt egen utsago.

Gyllene gryning, Greklands tredje största parti, är även under utredning på grund av misstänkta anknytningar till mordet förra veckan på Pavlos Fissas, en antifascistisk musiker. Gärningsmannen säger sig ha "lös anknytning" till Gyllene gryning. Men partiet förnekar all inblandning i mordet och i det ökade antalet attacker mot landets invandrare.

Partiets popularitet som steg i kölvattnet av Greklands ekonomiska kris. Det nazistiska partiet och har anklagats för att ligga bakom attacker mot invandrare. Oppositionen har ofta uttryckt besvikelse över polisens hantering av Gyllene gryning.

– De trodde att Gyllene gryning var en liten orm och de klappade den. Nu håller den på att kväva oss, sa Alexis Tsipras ledare från oppositionspartiet Syriza till AP.

Gyllene gryning, vars emblem påminner om svastikan, förnekar anklagelserna om bruk av våld och nazistiska anknytningar. Detta trots att dess medlemmar har setts göra nazisthälsningen och att partiledaren Nikos Mihaloliakos offentligt har förnekat Förintelsen. Enligt Mihaloliakos är beskyllningarna ett försök att smutskasta partiet.

Opinionsundersökningar som gjordes dagarna efter mordet på Pavlos Fissas, visar att stödet för partiet har sjunkit med 2,5 procent till 5,8 procent. Undersökningen visar även att många ser Gyllene gryning som ett hot mot landets demokrati. Regeringen utreder om partiets medlemmar kan åtalas enligt statens antiterrorism lag. Den tittar också på en lagändring som skulle innebära att staten ska kunna avbryta finansiering av ett parti om dess politiker anklagas för grova brott.
Sumbu Temo

Organisationer och begrepp i artikeln

Ungern röstar om flyktingmottagning – det här behöver du känna till

Val i Ungern. På söndag går ungrarna till val om landet ska ta emot flyktingar inom EU:s omfördelningssystem. Regeringspartiet Fidesz har under månader genomfört en massiv främlingsfientlig kampanj. Resultatet av omröstningen kan få stora konsekvenser för Europas flyktingpolitik.

Efter granskning: Ekeroths närmaste medarbetare stängs av

Sverigedemokraterna stänger av Dick Abrahamsson, politisk sekreterare hos Kent Ekeroth. I Expos senaste nummer avslöjas att Abrahamsson tidigare arbetat för nazistiska och högerextrema medier. Hela Hälsingland har även uppmärksammat rysk propaganda på Abrahamssons Facebook.

Extremhögern vill inte ha en debatt

Analys, Daniel Poohl. Bokmässan har blivit ytterligare en plats där vi tvingas möta extremhögerns idéer. Men bara för att de finns där betyder det inte att de har en poäng.