Grillos gruppledare hyllar fascismen

Publicerad 2013-03-06

Gruppledaren i underhuset för Beppe Grillos antipolitiska rörelse Femstjärnan, Roberta Lombardi, har mötts av hård kritik efter att hon hyllat fascistiska familjeideal på sin blogg. Det rapporterar The Guardian.

Blogginlägget är från den 21 januari. Lombardi skriver bland annat:

"Innan den urartade hade den fascistiska ideologin en socialist-inspirerad känsla för det nationella samhället och höll staten och skyddet av familjen högt."

Uttalandet har väckt hård kritik i italienska tidningar. En kommentator i den italienska tidningen La Stampa har krävt hennes avgång.

Roberta Lombardi menar själv att hon blivit feltolkad och att meningen tagits ur sitt sammanhang.

"Jag uttryckte en rent historisk analys av den här politiska perioden, vilken jag, så klart, fördömer", skrev hon i ett nytt inlägg på tisdagen.

Lombardi arbetar till vardags med inredningsdesign i Rom. Hon blev utnämnd till gruppledare i det italienska underhuset när komikern Beppe Grillos nystartade och antipolitiska rörelse Femstjärnan överraskande blev Italiens enskilt största parti i valet för en dryg vecka sedan.

Hyllningar av Benito Mussolinis fascistregim är inte ovanliga i den italienska politiken. Bara några dagar efter Lombardis blogginlägg, på Förintelsens minnesdag den 27 januari, sade Italiens förre premiärminister Silvio Berlusconi att Mussolini "gjorde mycket gott".

Italien står fortfarande utan ett regeringsalternativ efter valet förra veckan. Beppe Grillo, vars parti har vågmästarroll i den italienska senaten, har hittills konsekvent vägrat samarbeta med Pier Luigi Bersanis vänsterallians, som har majoritet i underhuset.
Robin Folkö

Ungern röstar om flyktingmottagning – det här behöver du känna till

Val i Ungern. På söndag går ungrarna till val om landet ska ta emot flyktingar inom EU:s omfördelningssystem. Regeringspartiet Fidesz har under månader genomfört en massiv främlingsfientlig kampanj. Resultatet av omröstningen kan få stora konsekvenser för Europas flyktingpolitik.

Efter granskning: Ekeroths närmaste medarbetare stängs av

Sverigedemokraterna stänger av Dick Abrahamsson, politisk sekreterare hos Kent Ekeroth. I Expos senaste nummer avslöjas att Abrahamsson tidigare arbetat för nazistiska och högerextrema medier. Hela Hälsingland har även uppmärksammat rysk propaganda på Abrahamssons Facebook.

Extremhögern vill inte ha en debatt

Analys, Daniel Poohl. Bokmässan har blivit ytterligare en plats där vi tvingas möta extremhögerns idéer. Men bara för att de finns där betyder det inte att de har en poäng.