Grillos gruppledare hyllar fascismen

Publicerad 2013-03-06

Gruppledaren i underhuset för Beppe Grillos antipolitiska rörelse Femstjärnan, Roberta Lombardi, har mötts av hård kritik efter att hon hyllat fascistiska familjeideal på sin blogg. Det rapporterar The Guardian.

Blogginlägget är från den 21 januari. Lombardi skriver bland annat:

"Innan den urartade hade den fascistiska ideologin en socialist-inspirerad känsla för det nationella samhället och höll staten och skyddet av familjen högt."

Uttalandet har väckt hård kritik i italienska tidningar. En kommentator i den italienska tidningen La Stampa har krävt hennes avgång.

Roberta Lombardi menar själv att hon blivit feltolkad och att meningen tagits ur sitt sammanhang.

"Jag uttryckte en rent historisk analys av den här politiska perioden, vilken jag, så klart, fördömer", skrev hon i ett nytt inlägg på tisdagen.

Lombardi arbetar till vardags med inredningsdesign i Rom. Hon blev utnämnd till gruppledare i det italienska underhuset när komikern Beppe Grillos nystartade och antipolitiska rörelse Femstjärnan överraskande blev Italiens enskilt största parti i valet för en dryg vecka sedan.

Hyllningar av Benito Mussolinis fascistregim är inte ovanliga i den italienska politiken. Bara några dagar efter Lombardis blogginlägg, på Förintelsens minnesdag den 27 januari, sade Italiens förre premiärminister Silvio Berlusconi att Mussolini "gjorde mycket gott".

Italien står fortfarande utan ett regeringsalternativ efter valet förra veckan. Beppe Grillo, vars parti har vågmästarroll i den italienska senaten, har hittills konsekvent vägrat samarbeta med Pier Luigi Bersanis vänsterallians, som har majoritet i underhuset.
Robin Folkö

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA