Grillos gruppledare hyllar fascismen

Publicerad 2013-03-06

Gruppledaren i underhuset för Beppe Grillos antipolitiska rörelse Femstjärnan, Roberta Lombardi, har mötts av hård kritik efter att hon hyllat fascistiska familjeideal på sin blogg. Det rapporterar The Guardian.

Blogginlägget är från den 21 januari. Lombardi skriver bland annat:

"Innan den urartade hade den fascistiska ideologin en socialist-inspirerad känsla för det nationella samhället och höll staten och skyddet av familjen högt."

Uttalandet har väckt hård kritik i italienska tidningar. En kommentator i den italienska tidningen La Stampa har krävt hennes avgång.

Roberta Lombardi menar själv att hon blivit feltolkad och att meningen tagits ur sitt sammanhang.

"Jag uttryckte en rent historisk analys av den här politiska perioden, vilken jag, så klart, fördömer", skrev hon i ett nytt inlägg på tisdagen.

Lombardi arbetar till vardags med inredningsdesign i Rom. Hon blev utnämnd till gruppledare i det italienska underhuset när komikern Beppe Grillos nystartade och antipolitiska rörelse Femstjärnan överraskande blev Italiens enskilt största parti i valet för en dryg vecka sedan.

Hyllningar av Benito Mussolinis fascistregim är inte ovanliga i den italienska politiken. Bara några dagar efter Lombardis blogginlägg, på Förintelsens minnesdag den 27 januari, sade Italiens förre premiärminister Silvio Berlusconi att Mussolini "gjorde mycket gott".

Italien står fortfarande utan ett regeringsalternativ efter valet förra veckan. Beppe Grillo, vars parti har vågmästarroll i den italienska senaten, har hittills konsekvent vägrat samarbeta med Pier Luigi Bersanis vänsterallians, som har majoritet i underhuset.
Robin Folkö

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA