Gyllene gryning-anhängare mördade antifascist

Publicerad 2013-09-18

En antifascistisk musiker mördades i natt i Grekland. En man med kopplingar till nazistpartiet Gyllene gryning har gripits och erkänt mordet. Förra veckan misshandlades nio meningsmotståndare brutalt av anhängare till Gyllene gryning.

Musikern Pavlos Fyssas som går under artistnamnet Killah P, angreps och knivhöggs av ett 15-tal personer natten till onsdagen. Gärningsmännen har pekats ut som aktivister i riksdagspartiet Gyllene gryning. Attentatet skedde utanför ett café i Aten. Enligt medieuppgifter ska ett bråk uppstått i samband med en fotbollsmatch i Champions League mellan Olympiakos och Paris-St Germain. Vänsterrörelsen Antarsya har dock dementerat uppgifterna och uppger att en grupp antifascister attackerats av ett 40-tal nazister utanför caféet, rapporterar Expressen, som citerar AFP.

Fyssas pekade själv ut en 45-årig gärningsman innan han avled av sina skador. Den utpekade mannen har gripits och erkänt mordet. Polisen har efter mordet gjort husrannsakan i lokaler tillhörande Gyllene gryning. Partiet nekar dock till att det ligger bakom attacken, rapporterar BBC.

Greklands minister Nikos Dendias, med ansvar för bland annat medborgarnas säkerhet, har efter dådet ställt in en planerad resa till Rom. Han fördömer mordet och meddelade att regeringen kommer införa en ny lag mot politiskt våld och beväpnade grupper.

Greklands socialistiska parti kallar Gyllene gryning för en kriminell organisation.

Efter mordet samlades antifascister i en demonstration. Protesterna ska fortsätta under onsdagen.

Så sent som förra veckan misshandlade aktivister från Gyllene gryning beväpnade med järnrör och kofötter anhängare i kommunistpartiet KKE. Nio medlemmar i kommunistpartiet skadades allvarligt och vårdas på sjukhus.

Om den attacken sade författaren Dimitris Psarras, som följt Gyllene gryning att partiet vill frambringa ett klimat av inbördeskrig och att det är en medveten strategi från nazisternas sida att attackera vänstern.
Daniel Vergara

Organisationer och begrepp i artikeln

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA