nils eric hennix

Nils-Erik Hennix döms för hets mot folkgrupp. Det fastslog hovrätten på torsdagen. (Foto Rickard Nilsson/Bildbyrån)

Hävdade att svarta bör ledas av vita - döms för hets mot folkgrupp

Publicerad 2013-06-14

Hovrätten fastslog på torsdagen den dom om hets mot folkgrupp som Hässleholms Tingsrätt förra året utdömde mot den före detta partiledaren för Nationaldemokraterna, Nils-Erik Hennix.

Domen gäller flera uttalanden som Hennix skrev på sin blogg under 2011. Han skrev bland annat att "araber har en grym stenålderskultur" och att "zigenare har en parisiterande kultur". Han skrev också att "svarta avviker från andra genom sämre intelligens och bör leva i ett mer reglerat samhälle under vitt eller asiatiskt styre".

Hennix menar att hans text inte ska falla under paragrafen om hets mot folkgrupp, då den i första hand riktade sig till partikamrater och meningsfränder. Han menar samtidigt att hans text är skriven i folkbildande syfte. Hovrätten anser dock att bloggen är öppen för alla att läsa.

Enligt domen refererar Hennix till en publikation av den kritiserade danska forskaren Helmuth Nyborg. Nyborg menar att det finns stora skillnader i intelligens mellan olika folkgrupper, och Hennix hävdar att han bara har återgivit vad Nyborg redan skrivit.

Nils-Erik Hennix var mellan 2005 och 2006 ordförande för Nationaldemokraterna, han har sedan dess anslutit sig till det nazistiska Svenskarnas Parti.

Expo Idag har tidigare rapporterat om att Helmuth Nyborgs forskning även har fått spridning i andra sammanhang. Bland annat har den antimuslimska tidningen Dispatch International refererat till den. Dispatch International uppmärksammades i samband med att Sverigedemokraterna spred den som gratisbilaga i sin medlemstidning i slutet av 2012.

Domen mot Hennix fastställer Tingsrättens påföljd om Villkorlig dom och 40 dagsböter a 70 kronor.

Jonathan Möller

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA