nils eric hennix

Nils-Erik Hennix döms för hets mot folkgrupp. Det fastslog hovrätten på torsdagen. (Foto Rickard Nilsson/Bildbyrån)

Hävdade att svarta bör ledas av vita - döms för hets mot folkgrupp

Publicerad 2013-06-14

Hovrätten fastslog på torsdagen den dom om hets mot folkgrupp som Hässleholms Tingsrätt förra året utdömde mot den före detta partiledaren för Nationaldemokraterna, Nils-Erik Hennix.

Domen gäller flera uttalanden som Hennix skrev på sin blogg under 2011. Han skrev bland annat att "araber har en grym stenålderskultur" och att "zigenare har en parisiterande kultur". Han skrev också att "svarta avviker från andra genom sämre intelligens och bör leva i ett mer reglerat samhälle under vitt eller asiatiskt styre".

Hennix menar att hans text inte ska falla under paragrafen om hets mot folkgrupp, då den i första hand riktade sig till partikamrater och meningsfränder. Han menar samtidigt att hans text är skriven i folkbildande syfte. Hovrätten anser dock att bloggen är öppen för alla att läsa.

Enligt domen refererar Hennix till en publikation av den kritiserade danska forskaren Helmuth Nyborg. Nyborg menar att det finns stora skillnader i intelligens mellan olika folkgrupper, och Hennix hävdar att han bara har återgivit vad Nyborg redan skrivit.

Nils-Erik Hennix var mellan 2005 och 2006 ordförande för Nationaldemokraterna, han har sedan dess anslutit sig till det nazistiska Svenskarnas Parti.

Expo Idag har tidigare rapporterat om att Helmuth Nyborgs forskning även har fått spridning i andra sammanhang. Bland annat har den antimuslimska tidningen Dispatch International refererat till den. Dispatch International uppmärksammades i samband med att Sverigedemokraterna spred den som gratisbilaga i sin medlemstidning i slutet av 2012.

Domen mot Hennix fastställer Tingsrättens påföljd om Villkorlig dom och 40 dagsböter a 70 kronor.

Jonathan Möller

Ungern röstar om flyktingmottagning – det här behöver du känna till

Val i Ungern. På söndag går ungrarna till val om landet ska ta emot flyktingar inom EU:s omfördelningssystem. Regeringspartiet Fidesz har under månader genomfört en massiv främlingsfientlig kampanj. Resultatet av omröstningen kan få stora konsekvenser för Europas flyktingpolitik.

Efter granskning: Ekeroths närmaste medarbetare stängs av

Sverigedemokraterna stänger av Dick Abrahamsson, politisk sekreterare hos Kent Ekeroth. I Expos senaste nummer avslöjas att Abrahamsson tidigare arbetat för nazistiska och högerextrema medier. Hela Hälsingland har även uppmärksammat rysk propaganda på Abrahamssons Facebook.

Extremhögern vill inte ha en debatt

Analys, Daniel Poohl. Bokmässan har blivit ytterligare en plats där vi tvingas möta extremhögerns idéer. Men bara för att de finns där betyder det inte att de har en poäng.