nils eric hennix

Nils-Erik Hennix hetsade på sin blogg. (Foto Rickard Nilsson/Bildbyrån)

Hävdade att svarta bör ledas av vita - döms för hets

Publicerad 2013-06-14

Hovrätten fastslog på torsdagen den dom om hets mot folkgrupp som Hässleholms tingsrätt förra året utdömde mot den före detta partiledaren för Nationaldemokraterna Nils-Erik Hennix.

Domen gäller flera påståenden som Hennix skrev på sin blogg under 2011. Han skrev bland annat att "araber har en grym stenålderskultur" och att "zigenare har en parisiterande kultur". Han skrev också att "svarta avviker från andra genom sämre intelligens och bör leva i ett mer reglerat samhälle under vitt eller asiatiskt styre".

Hennix menar att hans text inte ska falla under paragrafen om hets mot folkgrupp, då den i första hand riktade sig till partikamrater och meningsfränder. Han menar samtidigt att hans text är skriven i folkbildande syfte. Hovrätten anser dock att bloggen är öppen för alla att läsa.

Enligt domen refererar Hennix till en publikation av den kritiserade danske forskaren Helmuth Nyborg. Nyborg menar att det finns stora skillnader i intelligens mellan olika folkgrupper. Hennix hävdar att han bara har återgivit vad Nyborg redan skrivit.

Nils-Erik Hennix var mellan 2005 och 2006 ordförande för Nationaldemokraterna. Han har sedan dess anslutit sig till det nazistiska Svenskarnas parti.

Expo Idag har tidigare rapporterat om att Helmuth Nyborgs forskning även har fått spridning i andra sammanhang. Bland annat har den antimuslimska tidningen Dispatch International refererat till den. Dispatch International uppmärksammades i samband med att Sverigedemokraterna spred den som gratisbilaga i sin medlemstidning i slutet av 2012.

Hovrätten fastställde tingsrättens dom mot Hennix, det vill säga villkorlig dom och dagsböter.
Jonathan Möller

Hovrätten fastställer dom – nazister attackerade polis

Attacken vid Medborgarplatsen. Hovrätten fastställer tingsrättens fängelsedom mot en 23-årig aktivist i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Han döms för sin roll i samband med att en grupp nazister gick till samlad attack mot polis.

Greps med tio kilo dynamit – hyllade NMR på nätet

Tre män i Göteborg häktades på måndagen av Göteborgs tingsrätt för bland annat förberedelse för allmänfarlig ödeläggelse. En av dem har ett flerårigt förflutet i bland annat Nordiska motståndsrörelsen – och hyllade dem på Facebook så sent som för en månad sedan.

SD-riksdagsmannen: Jag stödjer al-Assad

De båda sverigedemokratiska riksdagsmännen har uppgett att de förhåller sig neutrala till regimen under sin resa i Syrien. Men nya uppgifter som Expo tagit del av ger anledning att ifrågasätta om detta verkligen stämmer.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA