Högerextrem marsch i Polen urartade

Publicerad 2013-11-12

I samband med en marsch i Polen attackerade högerextremister lokaler till politiska motståndare och brände ned ett monument som blivit en symbol för tolerans. Polisen använde gummikulor och pepparsprej för att skingra demonstranterna.

På måndagen firade Polen sin självständighetsdag. I samband med dagen marscherar högerextremister på Warszawas gator. De tre senaste åren har marschen slutat i kravaller, så även i år.

Flera tusen högerextremister hade samlats och våldsamheter utbröt när en grupp unga maskerade högerextremister, från organisationerna Nationella Radikala Lägret (ONR) All-Polsk ungdom (MW), bröt sig ut från den stora demonstrationen för att attackera vad Reuters beskriver som en partilokal för radikala vänsteranhängare. Högerextremisterna kastade molotovcocktails och stenar mot lokalen. Våldsamheter utbröt även vid den ryska ambassaden, som för en del polacker symboliserar de sovjetiska förtrycket av Polen. Högerextremister kastade brandbomber mot ambassaden som skyddades av kravallpolis som i sin tur sköt gummikulor och använde pepparsprej mot demonstranterna. Slutligen vandaliserades ett monument i regnbågsfärger som blivit en symbol för öppenhet och tolerans. Tillslut upplöste polisen demonstrationen med hänvisning till oroligheterna.

Enligt polska medier skadades fem poliser under demonstrationerna. Premiärminister Donald Tusk har kallat upploppen för "oacceptabla". Marcin Wojciechowski, talesperson för inrikesministeriet fördömde attacken mot den ryska ambassaden.

"Det finns inga ursäkter för huliganism. Vi fördömer även brotten mot Wienkonvention", sade hon.

Artur Zawisza, talesperson för ONR är kritisk till att demonstrationen upplöstes och fördömde spekulationer om att marschen kan komma att förbjudas.

– Ingen lag kan stoppa oss från att marschera mot självständighet, sade han.

I demonstrationen deltog även aktivister från den svenska rasistiska organisationen Nordisk ungdom.
Daniel Vergara

Efter granskning: Ekeroths närmaste medarbetare stängs av

Sverigedemokraterna stänger av Dick Abrahamsson, politisk sekreterare hos Kent Ekeroth. I Expos senaste nummer avslöjas att Abrahamsson tidigare arbetat för nazistiska och högerextrema medier. Hela Hälsingland har även uppmärksammat rysk propaganda på Abrahamssons Facebook.

Extremhögern vill inte ha en debatt

Analys, Daniel Poohl. Bokmässan har blivit ytterligare en plats där vi tvingas möta extremhögerns idéer. Men bara för att de finns där betyder det inte att de har en poäng.

Nytt nummer av Expo

Nytt nummer av Expo ute nu! En miljon flyktingar kom till Europa förra året. Endast 65 personer sökte asyl i Estland. Ändå exploderade rasismen. Och massor av mer läsning.