Högerextrem marsch i Polen urartade

Publicerad 2013-11-12

I samband med en marsch i Polen attackerade högerextremister lokaler till politiska motståndare och brände ned ett monument som blivit en symbol för tolerans. Polisen använde gummikulor och pepparsprej för att skingra demonstranterna.

På måndagen firade Polen sin självständighetsdag. I samband med dagen marscherar högerextremister på Warszawas gator. De tre senaste åren har marschen slutat i kravaller, så även i år.

Flera tusen högerextremister hade samlats och våldsamheter utbröt när en grupp unga maskerade högerextremister, från organisationerna Nationella Radikala Lägret (ONR) All-Polsk ungdom (MW), bröt sig ut från den stora demonstrationen för att attackera vad Reuters beskriver som en partilokal för radikala vänsteranhängare. Högerextremisterna kastade molotovcocktails och stenar mot lokalen. Våldsamheter utbröt även vid den ryska ambassaden, som för en del polacker symboliserar de sovjetiska förtrycket av Polen. Högerextremister kastade brandbomber mot ambassaden som skyddades av kravallpolis som i sin tur sköt gummikulor och använde pepparsprej mot demonstranterna. Slutligen vandaliserades ett monument i regnbågsfärger som blivit en symbol för öppenhet och tolerans. Tillslut upplöste polisen demonstrationen med hänvisning till oroligheterna.

Enligt polska medier skadades fem poliser under demonstrationerna. Premiärminister Donald Tusk har kallat upploppen för "oacceptabla". Marcin Wojciechowski, talesperson för inrikesministeriet fördömde attacken mot den ryska ambassaden.

"Det finns inga ursäkter för huliganism. Vi fördömer även brotten mot Wienkonvention", sade hon.

Artur Zawisza, talesperson för ONR är kritisk till att demonstrationen upplöstes och fördömde spekulationer om att marschen kan komma att förbjudas.

– Ingen lag kan stoppa oss från att marschera mot självständighet, sade han.

I demonstrationen deltog även aktivister från den svenska rasistiska organisationen Nordisk ungdom.
Daniel Vergara

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA