nick griffin

British National Partys partiledare på en nazistdemonstration i Stockholm i 2011. (Foto Expo)

Högerextrem partiledare på "fredsuppdrag" i Syrien

Publicerad 2013-08-30

Partiledaren för det högerextrema partiet British National Party Nick Griffin uppger att han är i Syrien på ett "fredsuppdrag". Griffin har tidigare varit i Syrien på inbjudan från regimen.

På torsdagen försökte Storbritanniens premiärminister David Cameron övertyga det brittiska parlamentet om att delta i en militär aktion mot Syrien. Parlamentet gick dock emot honom. Samtidigt befann sig den högerextrema partiledaren, Nick Griffin, för British National Party i Syrien, rapporterar Express. Griffin meddelar på Twitter att han är i Syrien för att "hindra ett krig och förhandla om fred". På en bild på BNP:s hemsida poserar Nick Griffin med Jihad Allaham, talman i det syriska parlamentet.

BNP hävdar att David Cameron avfärdar det engelska folket och gör "exakt det som bankcheferna kräver." De parlamentsledamöter som ställer sig bakom en militärintervention i Syrien kommer ställas till svars för krigsbrott, skriver partiet.

Griffin var även i juni i Syrien, inbjuden av regimen, då med följe av parlamentsledamöter från högerextrema partier i Belgien, Ryssland och Polen.

Även i Sverige har högerextremister stött den Syriska regimen. Nationaldemokraternas partiledare Marc Abramsson har uttryckt stöd i ett debattinlägg i Södertäljes Länstidning. I november förra året planerade en delegation av svenska högerextremister en resa till Syrien för att delta i strider. Resan blev dock aldrig av.

Även Nordisk Ungdom ställer sig bakom den syriska regimen. De menar att det pågår en invasion av landet och att USA kommer att "agera flygvapen för al-Qaida" om de går in i landet.
Daniel Vergara

Organisationer och begrepp i artikeln

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA