nick griffin

British National Partys partiledare på en nazistdemonstration i Stockholm i 2011. (Foto Expo)

Högerextrem partiledare på "fredsuppdrag" i Syrien

Publicerad 2013-08-30

Partiledaren för det högerextrema partiet British National Party Nick Griffin uppger att han är i Syrien på ett "fredsuppdrag". Griffin har tidigare varit i Syrien på inbjudan från regimen.

På torsdagen försökte Storbritanniens premiärminister David Cameron övertyga det brittiska parlamentet om att delta i en militär aktion mot Syrien. Parlamentet gick dock emot honom. Samtidigt befann sig den högerextrema partiledaren, Nick Griffin, för British National Party i Syrien, rapporterar Express. Griffin meddelar på Twitter att han är i Syrien för att "hindra ett krig och förhandla om fred". På en bild på BNP:s hemsida poserar Nick Griffin med Jihad Allaham, talman i det syriska parlamentet.

BNP hävdar att David Cameron avfärdar det engelska folket och gör "exakt det som bankcheferna kräver." De parlamentsledamöter som ställer sig bakom en militärintervention i Syrien kommer ställas till svars för krigsbrott, skriver partiet.

Griffin var även i juni i Syrien, inbjuden av regimen, då med följe av parlamentsledamöter från högerextrema partier i Belgien, Ryssland och Polen.

Även i Sverige har högerextremister stött den Syriska regimen. Nationaldemokraternas partiledare Marc Abramsson har uttryckt stöd i ett debattinlägg i Södertäljes Länstidning. I november förra året planerade en delegation av svenska högerextremister en resa till Syrien för att delta i strider. Resan blev dock aldrig av.

Även Nordisk Ungdom ställer sig bakom den syriska regimen. De menar att det pågår en invasion av landet och att USA kommer att "agera flygvapen för al-Qaida" om de går in i landet.
Daniel Vergara

Organisationer och begrepp i artikeln

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA