Homoförbud i Indien

Publicerad 2013-12-12

Högsta domstolen återinför gammal lag i Indien som innebär att homosexualitet kriminaliseras. Enligt lagen kan homosexuella dömas till tio års fängelse.

2009 avkriminaliserades en domstolsinstans homosexualitet. Det blev slutet på en över 150 år gammal lag som infördes av kolonialmakten England och som förbjöd "umgänge som bryter mot naturlagarna". Domstolens beslut att avskaffa lagen väckte bland vissa religiösa, sociala och politiska grupper starka motreaktioner och beslutet överklagades.

På onsdagen slog Högsta domstolen fast att den gamla lagen var konstitutionell och det innebär att endast parlamentet har rätt att avskaffa den.

Hbt-företrädare meddelade på en presskonferens att de är chockade över beslutet.

"Det är en svart dag för oss", sade Anjali Gopalan, grundare till Naz stiftelsen som arbetar med frågor kring HIV/AIDS och hbt-rättigheter. Stiftelsen bidrog till att få lagen upphävd 2009.

"Jag känner mig så trött. Vi har gått tillbaka 100 år.", fortsatte han, rapporterar Washington Post.

De senaste åren har hbt-personer i Indien känt sig tryggare med att samlas och öppet tala om homosexualitet. Pride-festivaler har också varit vanligare, rapporterade Q-radio, stationerad i New Delhi som Washington Post citerar.

Nu fruktar många att trakasserier mot hbt-personer kommer att öka, från från korrupta poliser eller från kriminella personer, som tidigare bedrivit utpressning och hotat med att ange homosexuella om de inte betalar mutor.

I huvudstaden vandrade människor på onsdagen med svarta armband och skanderade "Min kropp, min rättighet".

Nu hoppas hbt-grupper på att frågan tas upp i parlamentet.
Daniel Vergara

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA