Hotfullt när Gyllene Gryning-politiker friades

Publicerad 2013-03-13

Förra veckan friades Ilias Kasidiaris, parlamentsledamot i det grekiska nazistpartiet Gyllene Gryning från inblandning i ett brutalt rån 2007. Efter domen hotade han medierna på plats. Även åskådare i rättssalen vittnar om en hotfull stämning.

Förra året lyfte det grekiska parlamentet den åtalsimmunitet som Ilias Kasidiaris åtnjöt som parlamentsledamot så att han kunde åtalas för medhjälp till ett brutalt personrån på ett universitet i Aten 2007. En student knivhöggs och den bil som användes som flyktbil hade enligt en biluthyrningsfirma bokats i Ilias Kasidiaris namn. Förra veckan friades Kasidiaris från anklagelserna. Politikern gick då till hätskt angrepp mot journalister.

– Era porrkanaler påstod att jag var skyldig. Jag kommer trycka upp mitt frikännande i era ansikten. Vi är mäktiga och vi kommer snart att dominera, sa Kasidiaris till pressen, rapporterar New Statesman.

Enligt vittnesuppgifter från rättegången till tidningen var stämningen hotfull i rättssalen och utanför den protesterade en grupp nazister. Gyllene Gryningsaktivister tillät inte åskådare att sätta sig ner salen. De förolämpade även vittnen och åskådare.

Gyllene Gryning är föremål för en rad utredningar i Grekland och rättsväsendet får kritik för att inte i tilläckligt hög grad utreda alla de hatbrott som kopplas till partiet.

Det grekiska parlamentet ska besluta om att ännu en gång lyfta Ilias Kasidiaris åtalsimmunitet. Denna gång riskerar han att åtalas för att ha attackert en kvinnlig politiker i direktsänd TV under valrörelsen. I november förra året uppmärksammade Kasidiaris för att till en polis sagt att han "personer kommer att dödas ikväll" i samband med en antifascistisk demonstration. Ett filmklipp har även visat politikern tala på ett partimöte där han uppmanade sina kollegor i parlamentet att utnytja sin åtalsimmunitet och beväpna sig.

"Vi kan lagligt bära vapen och grips inte på plats om det skulle hända en olycka" sa han.

Förra veckan släpptes en dokumentärfilm på Channel 4 om Gyllene Gryning. I den säger en politiker som kandiderade till parlamentet för partiet att de skulle göra "tvål" av invandrare. Åklagare har inlett en utredning mot politikern.

I Sparta dödades i september en aktivist i Gyllene Gryning av att en sprängladdning detonerade i hans hand. Polisen hittade över 60 bomber hos en medhjälpare till aktivsten. Trots det häktades ingen, rapporterar the Statesman.

Gyllene Grynings aktivister har kopplats till en rad våldsbrott bland annat mordet på en ung irakier i augusti förra året. Partiet har också genomför våldsamma räder i områden med många papperslösa och gjort razzior på marknader. I oktober var en parlamentsledamot inblandad i en attack mot en teater i Aten. Partiet har även attackerat sjukhus och hotat att slänga ut papperslösa.
Daniel Vergara

Organisationer och begrepp i artikeln

Efter granskning: Ekeroths närmaste medarbetare stängs av

Sverigedemokraterna stänger av Dick Abrahamsson, politisk sekreterare hos Kent Ekeroth. I Expos senaste nummer avslöjas att Abrahamsson tidigare arbetat för nazistiska och högerextrema medier. Hela Hälsingland har även uppmärksammat rysk propaganda på Abrahamssons Facebook.

Extremhögern vill inte ha en debatt

Analys, Daniel Poohl. Bokmässan har blivit ytterligare en plats där vi tvingas möta extremhögerns idéer. Men bara för att de finns där betyder det inte att de har en poäng.

Nytt nummer av Expo

Nytt nummer av Expo ute nu! En miljon flyktingar kom till Europa förra året. Endast 65 personer sökte asyl i Estland. Ändå exploderade rasismen. Och massor av mer läsning.