smr bollnas

Bilden är tagen vid ett annat tillfälle (Foto Expo)

Ingen misstänkt efter våldsam nazistaktion

Publicerad 2013-08-12

En person fördes i lördags till sjukhus efter att han i centrala Uppsala misshandlats av aktivister i nazistiska svenska motståndsrörelsen. Polisen har fått in flera anmälningar, men ingen har gripits.

– Vi har upprättat tre anmälningar, en om misshandel, en om ofredande och en gällande hets mot folkgrupp, säger Lisa Sannervik, presstalesman hos polisen till Expo Idag.

Det var i lördags som ett tiotal aktivister från Svenska motståndsrörelsen delade ut flygblad i centrala Uppsala. När en man ingrep för att hindra nazisterna från att slå en kvinna som inte ville bli filmad av nazisterna blev han själv misshandlad, rapporterar UNT. Mannen fick föras i ambulans till sjukhus. Sannervik känner inte till hur mannen mår idag.

På Svenska motståndsrörelsens hemsida beskrivs misshandeln i positiva ordalag. "Inga av Motståndsrörelsens aktivister skadades. 'Ömmande knogar, på sin höjd'", står det på sajten.

Svenska motståndsrörelsen påstår att en av deras aktivister greps i samband med misshandeln, men att de lyckades "frita honom" och därefter lämnade platsen utan att polisen följde efter dem.

Det är ett påstående som Lisa Sannervik inte känner igen.

– Vad jag känner till har ingen gripits i samband med den händelsen, säger Sannervik som tillägger att det i nuläget inte finns några misstänkta personer i ärendet.

Svenska motståndsrörelsen är en militant nazistorganisation som ofta använder våld i samband med sina manifestationer och som uppmanar sina medlemmar att knivbeväpna sig. I mars misshandlades en man som försökt förhindra aktivister från att ta en mobil från en kvinna som filmade. Förra året attackerade ledande företrädare för organisationen en antirasistisk manifestation i Ludvika och misshandlade en kommunpolitiker från Vänsterpartiet. Förra året dömdes även en aktivist till sju månaders fängelse för bland annat olaga hot och misshandel. 2010 hade mannen sprejat en person i ansiktet med pepparsprej och hotat honom med kniv för att han rivit ned organisationens klistermärken.
Daniel Vergara

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA