Irans presidents uttalande om Förintelsen ifrågasätts

Publicerad 2013-09-25

Till CNN fördömde Irans president bland annat nazitysklands brott mot "judar och andra". Han tillägger dock att det är "historikerna som ska reflektera över brottens dimension". I flera svenska medier, bland annat i ett TT-telegram tolkas presidentens uttalande som att han "erkänner Förintelsen". Det är en slutats som ifrågasätts.

Irans president Hassan Rohani säger till CNN:

"Jag har sagt det tidigare, jag är ingen historiker och när det kommer
till att prata om dimensionerna av Förintelsen så är det historikerna som ska reflektera över det. Men generellt kan jag säga att alla brott som begåtts mot mänskligheten, inklusive nazisternas brott mot judarna, såväl som andra är klandervärda och förkastliga".

I ett TT-telegram som publicerats i en rad svenska medier tolkas Hassan Rohanis citat i CNN som att han "erkänner Förintelsen". Det är en slutsats som ifrågasätts. Idéhistoriken Henrik Bachner säger till Expo Idag att han inte har hört hela Rohanis uttalande utan bara tagit del av medierapporteringen. Men att utifrån dessa hävda att Rohani erkänner Förintelsen, ställer sig Bachner tveksam till.

– Antydningen att omfattningen av det nazityska folkmordet på judar skulle vara oklar påminner om vissa revisionistiska diskurser. Där medges inte sällan att det begicks förbrytelser mot judar, men samtidigt hävdas att omfattningen skulle vara okänd eller överdriven, säger han.

Henrik Bachner menar att Rohanis uttalande tydligt skiljer sig från hans företrädares, som helt sonika förnekade Förintelsen och som bland annat anordnade en förintelseförnekarkonferens.

– Men för att kunna hävda att detta är ett erkännande av Förintelsen krävs
något mer. I den här rapporteringen verkar det finnas någon form av
önsketänkande om att nu går det åt rätt håll. Det kan man gärna hoppas, men man måste fortfarande kritiskt granska vad som sägs.

Irans tidigare president Mahmoud Ahmadinejad har gjort en rad antisemitiska utspel och har flera gånger förnekat Förintelsen. Han har bland annat har varit värd för en Förintelseförnekarkonferens och hävdat att "verklig forskning" på Förintelsen är olaglig i Väst. Dagen efter Förintelsensminnesdag 2011 ifrågasattes om Förintelsen ägt rum på hemsidan till den statskontrollerade iranska radiokanalen IRIB.
Daniel Vergara

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro