Jobbik: Regeringen kontrolleras av sionister

Publicerad 2013-03-13

Det ungerska högerextrema partiet Jobbik har reagerat på judiska organisationers kritik av partiets vänrelation med Iran. Man påstår nu att den egna regeringen kontrolleras av sionister, skriver The Algemeiner.

Det ungerska högerextrema partiet Jobbik har reagerat på människorättsorganisationers kritik av partiets relation med Iran. Man påstår nu att den egna regeringen kontrolleras av sionister, skriver The Algemeiner.

– Från regeringens gärningar och uttalanden misstänker vi att det inte finns kvar ett korn av suveränitet i Ungern, utan att regeringen kontinuerligt agerar under press från sionistiska lobbyorganisationer, sade Márton Gyöngyösi, Jobbiks utrikespolitiske talesman, i ett pressmeddelande i måndags.

Uttalandet är en reaktion på internationell kritik av partiets allt starkare vänskapsband med Iran. Amerikanska Simon Wiesenthal Center fördömde i förra veckan alliansen mellan den persiska diktaturen och det illa ansedda ungerska partiet. Shimon Samuels, ansvarig för organisationens internationella gren, uppmanade EU-parlamentets president Martin Schulz att undersöka relationen närmare.

– EU-parlamentet måste förhindra Teheran från att få fotfäste i Europa genom Jobbik, sade han i ett pressmeddelande i förra veckan.

Jobbik, som fick 17 procent i det senaste ungerska parlamentsvalet och dessutom har tre ledamöter i europaparlamentet, har under de senaste åren utvecklat en nära relation med Iran. Bland annat har man upprättat vänortsfördrag mellan Jobbik-kontrollerade ungerska kommuner och iranska städer.

– Det persiska folket och deras ledare anses vara paria i Väst, vilket gagnar Israels intressen. Därför visar vi solidaritet med den fredliga iranska nationen och vänder oss till henne med ett öppet hjärta, sade Gyöngyösi under en iranvänlig demonstration i december.

Samme Gyöngyösi ådrog sig internationell kritik i slutet av förra året när han krävde att alla judar i den ungerska regeringen och parlamentet skulle registreras.

– Det är antisemitismen som binder samman de ungerska ultranationalisterna och Teherans ayatollor i ett nexus av hat. Det är allt de har gemensamt, sade Abraham Foxman, chef för den amerikanska judiska organisationen Anti-Defamation League i en kommentar 2011.

Parallellt med den ständiga kritikstormen mot Jobbik hamnade den ungerska regeringen åter i internationellt blåsväder den senaste veckan. I måndags röstades ytterligare förändringar av den ungerska grundlagen igenom, vilken koncentrerar regeringens makt över landets domstolar. Det nya tillägget innebär att Ungern tar fortsatta steg bort från demokratiska principer och fick såväl EU-kommissionen som Europarådet att reagera starkt.
Robin Folkö

Organisationer och begrepp i artikeln

Ungern röstar om flyktingmottagning – det här behöver du känna till

Val i Ungern. På söndag går ungrarna till val om landet ska ta emot flyktingar inom EU:s omfördelningssystem. Regeringspartiet Fidesz har under månader genomfört en massiv främlingsfientlig kampanj. Resultatet av omröstningen kan få stora konsekvenser för Europas flyktingpolitik.

Efter granskning: Ekeroths närmaste medarbetare stängs av

Sverigedemokraterna stänger av Dick Abrahamsson, politisk sekreterare hos Kent Ekeroth. I Expos senaste nummer avslöjas att Abrahamsson tidigare arbetat för nazistiska och högerextrema medier. Hela Hälsingland har även uppmärksammat rysk propaganda på Abrahamssons Facebook.

Extremhögern vill inte ha en debatt

Analys, Daniel Poohl. Bokmässan har blivit ytterligare en plats där vi tvingas möta extremhögerns idéer. Men bara för att de finns där betyder det inte att de har en poäng.