Judar lämnar Ungern på grund av antisemitism

Publicerad 2013-02-04
Judar lämnar Ungern på grund av antisemitism
JTA: Antisemitism i Ungern har fått många judar att lämna landet för Österrike.
"Jag välkomnar att människor kommer till oss, men att de tvingas att komma till oss på grund av situationen med antisemitism oroar mig" säger Oskar Deutsch, ordförande för den judiska församlingen i Wien.

Man I Ungern döms för att ha förnekat Förintelsen
JTA: En ungersk förintelseförnekare har dömts till att antingen besöka museum om Förintelsen eller att sättas i fängelse. Domstolen i Budapest har dömt mannen till ett villkorligt fängelsestraff på 18 månader. 2011 bar mannen ett plakat med texten "Förintelsen har aldrig ägt rum". Domstolen har även förbjudit mannen att delta på demonstrationer ellar andra politiska sammankomster.

Sedan 2010 har det varit olagligt i Ungern att förneka Förintelsen eller kommunismens brott mot mänskliga rättigheter.

Hakkors klottrades på moské i Frankrike
AFP. I Ozoir-La-Ferriere, en liten by öster om Paris har en moské utsatts för skadegörelse. Minst två hakkors hade klottrats på moskéns fasad. Även antimuslimska slagord hade sprejjats på moskén.

I staden Besancon har två moskéer utsatts för skadegörelse. Davidsstjärnor hade klottrats på fasaderna. Utredarna är dock inte säkra på att det i det fallet är antimuslimska motiv bakom skadegörelsen. Ett spår som polisen följer är om det kan vara en missnöjd församlingsmedlem som klottrat davidsstjärnorna.

Frankrikes inrikesminister Manuel Valls har fördömt vandaliseringarna.
Expo

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA