Judar lämnar Ungern på grund av antisemitism

Publicerad 2013-02-04
Judar lämnar Ungern på grund av antisemitism
JTA: Antisemitism i Ungern har fått många judar att lämna landet för Österrike.
"Jag välkomnar att människor kommer till oss, men att de tvingas att komma till oss på grund av situationen med antisemitism oroar mig" säger Oskar Deutsch, ordförande för den judiska församlingen i Wien.

Man I Ungern döms för att ha förnekat Förintelsen
JTA: En ungersk förintelseförnekare har dömts till att antingen besöka museum om Förintelsen eller att sättas i fängelse. Domstolen i Budapest har dömt mannen till ett villkorligt fängelsestraff på 18 månader. 2011 bar mannen ett plakat med texten "Förintelsen har aldrig ägt rum". Domstolen har även förbjudit mannen att delta på demonstrationer ellar andra politiska sammankomster.

Sedan 2010 har det varit olagligt i Ungern att förneka Förintelsen eller kommunismens brott mot mänskliga rättigheter.

Hakkors klottrades på moské i Frankrike
AFP. I Ozoir-La-Ferriere, en liten by öster om Paris har en moské utsatts för skadegörelse. Minst två hakkors hade klottrats på moskéns fasad. Även antimuslimska slagord hade sprejjats på moskén.

I staden Besancon har två moskéer utsatts för skadegörelse. Davidsstjärnor hade klottrats på fasaderna. Utredarna är dock inte säkra på att det i det fallet är antimuslimska motiv bakom skadegörelsen. Ett spår som polisen följer är om det kan vara en missnöjd församlingsmedlem som klottrat davidsstjärnorna.

Frankrikes inrikesminister Manuel Valls har fördömt vandaliseringarna.
Expo

Extremhögern vill inte ha en debatt

Analys, Daniel Poohl. Bokmässan har blivit ytterligare en plats där vi tvingas möta extremhögerns idéer. Men bara för att de finns där betyder det inte att de har en poäng.

Nytt nummer av Expo

Nytt nummer av Expo ute nu! En miljon flyktingar kom till Europa förra året. Endast 65 personer sökte asyl i Estland. Ändå exploderade rasismen. Och massor av mer läsning.


Sverigedemokraterna är ett hot mot demokratin

Söndagskrönika, Daniel Poohl. Samarbete eller inte? För den som vill öppna dörren för Sverigedemokraterna kan det vara värt att veta vad som väntar.