Kaos i SD-Karlshamn

Publicerad 2013-04-12

I mars valdes en person som var dömd för grov misshandel in i Sverigedemokraterna i Karlshamns styrelse. Men det är långt ifrån de enda problemet för lokalavdelningen som har kantats av avhopp, politiska vildar och dålig närvaro i kommunfullmäktige.

– Det är ju jag som sitter i kommunfullmäktige själv så på det sättet fungerar det relativt bra, säger Henrik Gustafsson, kommunpolitiker i Karlshamn och ordförande för kommunföreningen.

Internt missnöje och avhopp

I valet 2010 fick Sverigedemokraterna fem mandat i Karlshamn. Men glädjen skulle inte bli långvarig. Stig Werner, en av de invalda ledamöterna riktade kritik på ledande Sverigedemokraters löner. Han lämnade partiet på grund av missnöje och det gjorde även kommunfullmäktigekollegan Kent Sohl och en ersättare. Alla valde ändå att sitta kvar i fullmäktige som politiska vildar.

Flera dömda

Efter en period av lugn i avdelningen kunde Expo Idag avslöja att en av partiets ersättare stod åtalad för skadegörelse. Han hade krossat en portdörr och skrikit "jävla kärring" till en boende. I mars föll domen och det skulle visa sig att han sedan tidigare också var dömd för narkotikabrott.

Henrik Gustafsson säger att han inte fått tag i ersättaren efter domen och att han inte känner till om några åtgärder kommer vidtas mot honom.

Det innebär att partiet i Karlshamn har tre aktiva representanter kvar i Karlshamn, men enligt Gustafsson är han den enda som dyker upp på sammanträdena i kommunfullmäktige.

– Det är klart att det inte är trevligt att två som sitter i kommunfullmäktige är oberoende och att de andra två inte dyker upp, säger han.

"Jag kan inte ta ansvar"

Hur förklarar ni detta till väljarna som valt in er?


– Jag var helt ny 2010. Jag kan inte ta ansvar för det arbete man gjorde med kandidaterna innan dess. Jag kan ta ansvar för de som kommer sitta efter nästa val.

Men så sent som i mars valde in en person i er styrelse som är dömd för grova brott och ni kände till domen?

– Det får vi ta ansvar för så klart.
Daniel Vergara

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA