sterilisering

I januari protesterade flera HBTQ-organisationer mot tvångssteriliseringar av de som vill byta juridiskt kön. På onsdagen antog riskdagen en ny lag där steriliseringskravet slopas. Foto Expo.

Krav på steriliseringar tas bort

Publicerad 2013-05-23

Kravet på att de som vill ändra juridiskt kön måste sterilisera sig tas bort den 1juli. Det slog riksdagen fast på onsdagen. Bara Sverigedemokraterna var emot lagändringen.

I januari 2012 hölls protester utanför riksdagen mot lagen från 1972 som innebär att de som vill byta juridiskt kön först måste steriliseras. Lagen kritiserades för att vara diskriminerande och för att bryta mot de mänskliga rättigheterna. Kritik mot lagen har bland annat framförts från Europarådet. I januari fastslog även kammarrätten i Stockholm att lagen om steriliseringar inte får tillämpas eftersom den bryter mot europakonventionen och regeringsformen trots att den lagen inte börjar gälla förrän i juli.

Riksdagen beslutade redan 2012 att steriliseringskravet skulle tas bort, men att regeringen skulle presentera ett nytt lagförslag. Det var detta lagförslag som antogs på onsdagen. Sverigedemokraterna var det enda parti som var emot det nya lagförslaget. Fyra kristdemokrater lade ned sina röster eftersom de av formella skäl inte kunde rösta på sitt eget nej-förslag, rapporterar TT. Kristdemokraten Tuve Skånberg var en av dem som lade ned sin röst. Han hävdade bland annat att en ny lag skulle öppna upp för ett tredje kön.

Riksdagens beslut välkomnas av flera HBTQ-organisationer. RFSL meddelar dock att de kommer att driva på krav om skadestånd för de människor som redan har steriliserats.

"Ikväll firar RFSL, RFSL Ungdom, KIM, Transföreningen FPES och Diskrimineringsbyrån Uppsala gemensamt dagens riksdagsbeslut, men vi fortsätter också vårt gemensamma arbete för upprättelse för de personer som redan har blivit steriliserade. Innan sommaren kommer vi att lämna in vårt skadeståndskrav för tvångssteriliserade till Justitiekanslern."
Daniel Vergara

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA