Krigsförbrytares grav kan bli nazisters vallfärdsplats

Publicerad 2013-10-22

Den nazistiska krigsförbrytaren Erich Priebkes grav kommer att bli en vallfärdsplats, enligt Priebkes advokat. Det trots att begravningsplatsen ska hållas hemlig.

Påven har vägrat Erich Priebke en katolsk begravning och Roms borgmästare låter inte heller honom begravas i staden. Förra veckan försökte dock det ultrakonservativa katolska prästbrödraskapet SSPX hålla en mässa för honom. Tillställningen fylldes av högerextremister och tumult utbröt mellan dem och antifascister. Mässan fick ställas in.

Priebke har tidigare nekats begravning i Italien, sitta forna hemland Tyskland. Han får inte heller begravas i Argentina som han utlämnades från till Italien för att sona sitt straff. I lördags beslutades det dock att Erich Priebke ska begravas på hemlig plats, någonstans i Italien eller i Tyskland, enligt Priebkes advokat Paolo Giachini, rapporterar The Telegraph.

Giachini antyder nu att Priebkes begravningsplats med tiden kommer att bli känd.

"Alla de som vill ska kunna hedra en man som blivit en symbol för värdighet, frihet och mänskligt lidande", säger Giachini och tillägger "Vi har inte låtit myndigheterna eller det judiska samfundet att trampa på oss."

Den 23 mars 1944 verkställde nazisten Erich Priebke en massaker på över 300 människor vid Fosse Ardeatine söder om Rom som en vedergällningsaktion efter ett attentat där 33 SS-soldater dödades. Erich Priebke greps i Argentina 1994 och utlämnades till Italien där han dömdes för sin delaktighet i massakern, samt deportationer av judar. Priebke har aldrig uttryckt ånger för sina brott. De sista åren av sitt liv satt han i husarrest. Priebke dog 100 år gammal.
Daniel Vergara

Efter granskning: Ekeroths närmaste medarbetare stängs av

Sverigedemokraterna stänger av Dick Abrahamsson, politisk sekreterare hos Kent Ekeroth. I Expos senaste nummer avslöjas att Abrahamsson tidigare arbetat för nazistiska och högerextrema medier. Hela Hälsingland har även uppmärksammat rysk propaganda på Abrahamssons Facebook.

Extremhögern vill inte ha en debatt

Analys, Daniel Poohl. Bokmässan har blivit ytterligare en plats där vi tvingas möta extremhögerns idéer. Men bara för att de finns där betyder det inte att de har en poäng.

Nytt nummer av Expo

Nytt nummer av Expo ute nu! En miljon flyktingar kom till Europa förra året. Endast 65 personer sökte asyl i Estland. Ändå exploderade rasismen. Och massor av mer läsning.