Kritik mot domstol inför NSU-rättegång

Publicerad 2013-04-10

En tysk domstol kritiseras efter att man inte kunnat garantera utländsk media tillgång till rättegången i det uppmärksammade NSU-målet, som inleds nästa vecka. Det rapporterar tysk media.

Den 17 april inleds rättegången mot Beate Zschäpe, den enda medlemmen från terrortrion Underjordiska nationalsocialister, NSU, som fortfarande är i livet. Nu kritiseras domstolen i München för att inte ha tagit tillräcklig hänsyn till den internationella pressen inför det uppmärksammade målet.

Pressackrediteringarna delades ut enligt en "först till kvarn"-princip, vilket resulterade i att bland annat turkiska tidningar stängdes ute. Reaktionerna har varit häftiga från turkisk media, som hotat med legala följder.

NSU-trion anklagas för att mellan 2000 och 2007 ha dödat tio personer i Tyskland. Åtta av offren var av turkisk härkomst, vilket förklarar det stora turkiska intresset.

Domstolens agerande kritiserades försiktigt av den tyska utrikesministern Guido Westerwelle, som menade att det kunde skada Tysklands "anseende utomlands".

– Det är problematiskt om en misstänkt terrorgrupp utför mord över flera år i Tyskland och om domstolen sedan bara ger nationell och inte internationell media tillgång till rättegången, sade han i en intervju med Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Beate Zschäpes två medbrottslingar, Uwe Bönhardt och Uwe Mundlos, hittades döda i en husvagn i staden Eisenach några dagar innan Zschäpe överlämnade sig själv till polisen i november 2011. Mundlos hade först skjutit Bönhardt för att sedan ta sitt eget liv.

Utöver Zschäpe står fyra andra personer åtalade för medhjälp, rapporterar The Local.
Robin Folkö

Efter granskning: Ekeroths närmaste medarbetare stängs av

Sverigedemokraterna stänger av Dick Abrahamsson, politisk sekreterare hos Kent Ekeroth. I Expos senaste nummer avslöjas att Abrahamsson tidigare arbetat för nazistiska och högerextrema medier. Hela Hälsingland har även uppmärksammat rysk propaganda på Abrahamssons Facebook.

Extremhögern vill inte ha en debatt

Analys, Daniel Poohl. Bokmässan har blivit ytterligare en plats där vi tvingas möta extremhögerns idéer. Men bara för att de finns där betyder det inte att de har en poäng.

Nytt nummer av Expo

Nytt nummer av Expo ute nu! En miljon flyktingar kom till Europa förra året. Endast 65 personer sökte asyl i Estland. Ändå exploderade rasismen. Och massor av mer läsning.