Kritik mot domstol inför NSU-rättegång

Publicerad 2013-04-10

En tysk domstol kritiseras efter att man inte kunnat garantera utländsk media tillgång till rättegången i det uppmärksammade NSU-målet, som inleds nästa vecka. Det rapporterar tysk media.

Den 17 april inleds rättegången mot Beate Zschäpe, den enda medlemmen från terrortrion Underjordiska nationalsocialister, NSU, som fortfarande är i livet. Nu kritiseras domstolen i München för att inte ha tagit tillräcklig hänsyn till den internationella pressen inför det uppmärksammade målet.

Pressackrediteringarna delades ut enligt en "först till kvarn"-princip, vilket resulterade i att bland annat turkiska tidningar stängdes ute. Reaktionerna har varit häftiga från turkisk media, som hotat med legala följder.

NSU-trion anklagas för att mellan 2000 och 2007 ha dödat tio personer i Tyskland. Åtta av offren var av turkisk härkomst, vilket förklarar det stora turkiska intresset.

Domstolens agerande kritiserades försiktigt av den tyska utrikesministern Guido Westerwelle, som menade att det kunde skada Tysklands "anseende utomlands".

– Det är problematiskt om en misstänkt terrorgrupp utför mord över flera år i Tyskland och om domstolen sedan bara ger nationell och inte internationell media tillgång till rättegången, sade han i en intervju med Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Beate Zschäpes två medbrottslingar, Uwe Bönhardt och Uwe Mundlos, hittades döda i en husvagn i staden Eisenach några dagar innan Zschäpe överlämnade sig själv till polisen i november 2011. Mundlos hade först skjutit Bönhardt för att sedan ta sitt eget liv.

Utöver Zschäpe står fyra andra personer åtalade för medhjälp, rapporterar The Local.
Robin Folkö

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA