Kroatien förbjuder samkönade äktenskap

Publicerad 2013-12-02

Förbud mot samkönade äktenskap skrivs in i den kroatiska konstitutionen efter en folkomröstning. Initiativet till folkomröstningen togs av den katolska gruppen "I familjens namn". Samtidigt som lagen träder ikraft lovar premiärminister Zoran Milanovic att lägga fram ett lagförslag om stärkta rättigheter för samkönade par.

"I familjens namn" hade samlat in över 700 000 namnunderskrifter för få till stånd en folkomröstning om att äktenskap enligt i konstitutionen ska definieras som ett förbund mellan en man och en kvinna. "I familjens namn" har med stöd av den katolska kyrkan och det konservativa partiet HDZ velat få in definitionen av äktenskapet i grundlagen istället för att lägga ett lagförslag.

– Jag är glad för nu kan ingen framtida regering legalisera samkönade äktenskap, sade Zeljka Markic som leder I familjens namn, rapporterar Reuters.

Den socialdemokratiska premiärministern Zoran Milanovic har motsatt sig folkomröstningen och ändringen i konstitutionen och kallar förändringen för "sorglig och poänglös". Milanovic lovar även att driva igenom ett lagförslag för att stärka samkönade pars rättigheter. Förslaget kan innebära att samkönade par får samma lagliga status som gifta inklusive arvsrätt.

"I familjens namns" kampanj mot samkönade äktenskap inleddes förra året efter att regeringen lanserat sexualkunskap i skolan.
Daniel Vergara

Extremhögern vill inte ha en debatt

Analys, Daniel Poohl. Bokmässan har blivit ytterligare en plats där vi tvingas möta extremhögerns idéer. Men bara för att de finns där betyder det inte att de har en poäng.

Nytt nummer av Expo

Nytt nummer av Expo ute nu! En miljon flyktingar kom till Europa förra året. Endast 65 personer sökte asyl i Estland. Ändå exploderade rasismen. Och massor av mer läsning.


Sverigedemokraterna är ett hot mot demokratin

Söndagskrönika, Daniel Poohl. Samarbete eller inte? För den som vill öppna dörren för Sverigedemokraterna kan det vara värt att veta vad som väntar.