Kroatien förbjuder samkönade äktenskap

Publicerad 2013-12-02

Förbud mot samkönade äktenskap skrivs in i den kroatiska konstitutionen efter en folkomröstning. Initiativet till folkomröstningen togs av den katolska gruppen "I familjens namn". Samtidigt som lagen träder ikraft lovar premiärminister Zoran Milanovic att lägga fram ett lagförslag om stärkta rättigheter för samkönade par.

"I familjens namn" hade samlat in över 700 000 namnunderskrifter för få till stånd en folkomröstning om att äktenskap enligt i konstitutionen ska definieras som ett förbund mellan en man och en kvinna. "I familjens namn" har med stöd av den katolska kyrkan och det konservativa partiet HDZ velat få in definitionen av äktenskapet i grundlagen istället för att lägga ett lagförslag.

– Jag är glad för nu kan ingen framtida regering legalisera samkönade äktenskap, sade Zeljka Markic som leder I familjens namn, rapporterar Reuters.

Den socialdemokratiska premiärministern Zoran Milanovic har motsatt sig folkomröstningen och ändringen i konstitutionen och kallar förändringen för "sorglig och poänglös". Milanovic lovar även att driva igenom ett lagförslag för att stärka samkönade pars rättigheter. Förslaget kan innebära att samkönade par får samma lagliga status som gifta inklusive arvsrätt.

"I familjens namns" kampanj mot samkönade äktenskap inleddes förra året efter att regeringen lanserat sexualkunskap i skolan.
Daniel Vergara

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA