Kroatien förbjuder samkönade äktenskap

Publicerad 2013-12-02

Förbud mot samkönade äktenskap skrivs in i den kroatiska konstitutionen efter en folkomröstning. Initiativet till folkomröstningen togs av den katolska gruppen "I familjens namn". Samtidigt som lagen träder ikraft lovar premiärminister Zoran Milanovic att lägga fram ett lagförslag om stärkta rättigheter för samkönade par.

"I familjens namn" hade samlat in över 700 000 namnunderskrifter för få till stånd en folkomröstning om att äktenskap enligt i konstitutionen ska definieras som ett förbund mellan en man och en kvinna. "I familjens namn" har med stöd av den katolska kyrkan och det konservativa partiet HDZ velat få in definitionen av äktenskapet i grundlagen istället för att lägga ett lagförslag.

– Jag är glad för nu kan ingen framtida regering legalisera samkönade äktenskap, sade Zeljka Markic som leder I familjens namn, rapporterar Reuters.

Den socialdemokratiska premiärministern Zoran Milanovic har motsatt sig folkomröstningen och ändringen i konstitutionen och kallar förändringen för "sorglig och poänglös". Milanovic lovar även att driva igenom ett lagförslag för att stärka samkönade pars rättigheter. Förslaget kan innebära att samkönade par får samma lagliga status som gifta inklusive arvsrätt.

"I familjens namns" kampanj mot samkönade äktenskap inleddes förra året efter att regeringen lanserat sexualkunskap i skolan.
Daniel Vergara

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA