Lagförslag om att strypa nazistpartis ekonomi

Publicerad 2013-09-23

Efter förra veckans mord i Grekland på antifascisten och musikern Pavlos Fissas har den ansvarige ministern för medborgarnas säkerhet lagt ett lagförslag som kan innebära att partistödet till nazistpartiet Gyllene gryning stryps. Antiterrorpolisen utreder även om Gyllene gryning kan klassas som en kriminell organisation.

Ministern Nikos Dendias med ansvar för frågor kring lag och ordning har lagt ett lagförslag som innebär att Gyllene grynings partistöd kan frysas om dess partiledare eller mer än en tiondel av partiets parlamentsledamöter åtalas för ett brott som kan leda till mer än tio års fängelse, rapporterar Ekathimerini.

Nikos Dendias öppnade också för en parlamentsdebatt om att ändra i konstitution för att kunna förbjuda Gyllene gryning. En process som kan ta flera år.

Samtidigt utreder antiterrorpolisen om Gyllene gryning är en kriminell organisation. 13 av Gyllene grynings lokaler har genomsökts av polis, uppger partiet själva.

Stora demonstrationer har de senaste dagarna hållits i Grekland efter att antifascisten och musiken Pavlos Fissas, som går under artistnamnet Killah P, dödades förra veckan. Han angreps av en mobb kopplad till Gyllene gryning. En 45-årig man har erkänt att han knivhuggit Fissas till döds. Enligt polisuppgifter var den misstänkta mannen en frekvent besökare av Gyllene Grynings lokala partikontor. Han besökte partiet så ofta som fyra till sex gånger i veckan.

Sedan Gyllene Gryning valdes in i parlamentet förra året har en rad grova våldsbrott kopplats till partiet. De senaste veckorna har flera brutala attacker mot politiska motståndare skett. Bara dagar innan mordet attackerade beväpnade Gyllene Gryning- anhängare kommunistpartiet KKE. Flera blev allvarligt skadade.

Tidigare har även parlamentsledamöter i Gyllene gryning uppmärksammats för att vara beväpnade i parlamentet och för att ha deltagit i bråk.
Daniel Vergara

Organisationer och begrepp i artikeln

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA