Långa fängelsestraff efter homofobiskt mord

Publicerad 2013-10-29

Fyra män har dömts till långa fängelsestraff efter ett uppmärksammat mord på en homosexuell man i Chile. Förövarna hade torterat sitt offer och händelsen ledde till att landets hatbrottslagstiftning sågs över.

Förövarna Patricio Ahumada, Alejandro Angulo, Raúl López and Fabián Mora som är mellan 19 och 25 år gamla dödade Daniel Zamudio förra året. De misshandlade och brände honom med cigaretter samt ristat in hakkors på hans kropp. Zamudio dog på sjukhus 25 dagar efter attacken.

Flera av gärningsmännen hade tidigare varit inblandade i attacker mot homosexuella. Vad som föranlett mordet var att Daniel Zamudio svarat ja på frågan om han var homosexuell.

Förra veckan förklarade domstolen männen skyldiga, nu har den meddelat straffen. Patricio Ahumada som anses ha lett gruppen döms till livstid. Angulo och Lopez fick 15 års fängelse vardera. Lopez advokat begär att rättegången tas om eftersom Lopez ska ha samarbetat under utredningen och agerat vittne åt åklagaren. Mora, som var den enda som erkänt brottet, dömdes till 7 års fängelse, rapporterar PinkNews.

Det brutala mordet ledde till en diskussion kring Chiles hatbrottslagstiftning. Redan för sju år sedan lades ett lagförslag om att kriminalisera handlingar som hotar, stör eller berövar individer rätten att utöva sina grundläggande rättigheter. Förslaget mötte motstånd. Ett par månader efter mordet på Zamudio gick dock en ny antidiskrimineringslagstiftning igenom.

Tusentals personer slöt upp när Daniel Zamudios begravdes i april.
Daniel Vergara

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA