Långa fängelsestraff efter homofobiskt mord

Publicerad 2013-10-29

Fyra män har dömts till långa fängelsestraff efter ett uppmärksammat mord på en homosexuell man i Chile. Förövarna hade torterat sitt offer och händelsen ledde till att landets hatbrottslagstiftning sågs över.

Förövarna Patricio Ahumada, Alejandro Angulo, Raúl López and Fabián Mora som är mellan 19 och 25 år gamla dödade Daniel Zamudio förra året. De misshandlade och brände honom med cigaretter samt ristat in hakkors på hans kropp. Zamudio dog på sjukhus 25 dagar efter attacken.

Flera av gärningsmännen hade tidigare varit inblandade i attacker mot homosexuella. Vad som föranlett mordet var att Daniel Zamudio svarat ja på frågan om han var homosexuell.

Förra veckan förklarade domstolen männen skyldiga, nu har den meddelat straffen. Patricio Ahumada som anses ha lett gruppen döms till livstid. Angulo och Lopez fick 15 års fängelse vardera. Lopez advokat begär att rättegången tas om eftersom Lopez ska ha samarbetat under utredningen och agerat vittne åt åklagaren. Mora, som var den enda som erkänt brottet, dömdes till 7 års fängelse, rapporterar PinkNews.

Det brutala mordet ledde till en diskussion kring Chiles hatbrottslagstiftning. Redan för sju år sedan lades ett lagförslag om att kriminalisera handlingar som hotar, stör eller berövar individer rätten att utöva sina grundläggande rättigheter. Förslaget mötte motstånd. Ett par månader efter mordet på Zamudio gick dock en ny antidiskrimineringslagstiftning igenom.

Tusentals personer slöt upp när Daniel Zamudios begravdes i april.
Daniel Vergara

Efter granskning: Ekeroths närmaste medarbetare stängs av

Sverigedemokraterna stänger av Dick Abrahamsson, politisk sekreterare hos Kent Ekeroth. I Expos senaste nummer avslöjas att Abrahamsson tidigare arbetat för nazistiska och högerextrema medier. Hela Hälsingland har även uppmärksammat rysk propaganda på Abrahamssons Facebook.

Extremhögern vill inte ha en debatt

Analys, Daniel Poohl. Bokmässan har blivit ytterligare en plats där vi tvingas möta extremhögerns idéer. Men bara för att de finns där betyder det inte att de har en poäng.

Nytt nummer av Expo

Nytt nummer av Expo ute nu! En miljon flyktingar kom till Europa förra året. Endast 65 personer sökte asyl i Estland. Ändå exploderade rasismen. Och massor av mer läsning.