Långa fängelsestraff efter homofobiskt mord

Publicerad 2013-10-29

Fyra män har dömts till långa fängelsestraff efter ett uppmärksammat mord på en homosexuell man i Chile. Förövarna hade torterat sitt offer och händelsen ledde till att landets hatbrottslagstiftning sågs över.

Förövarna Patricio Ahumada, Alejandro Angulo, Raúl López and Fabián Mora som är mellan 19 och 25 år gamla dödade Daniel Zamudio förra året. De misshandlade och brände honom med cigaretter samt ristat in hakkors på hans kropp. Zamudio dog på sjukhus 25 dagar efter attacken.

Flera av gärningsmännen hade tidigare varit inblandade i attacker mot homosexuella. Vad som föranlett mordet var att Daniel Zamudio svarat ja på frågan om han var homosexuell.

Förra veckan förklarade domstolen männen skyldiga, nu har den meddelat straffen. Patricio Ahumada som anses ha lett gruppen döms till livstid. Angulo och Lopez fick 15 års fängelse vardera. Lopez advokat begär att rättegången tas om eftersom Lopez ska ha samarbetat under utredningen och agerat vittne åt åklagaren. Mora, som var den enda som erkänt brottet, dömdes till 7 års fängelse, rapporterar PinkNews.

Det brutala mordet ledde till en diskussion kring Chiles hatbrottslagstiftning. Redan för sju år sedan lades ett lagförslag om att kriminalisera handlingar som hotar, stör eller berövar individer rätten att utöva sina grundläggande rättigheter. Förslaget mötte motstånd. Ett par månader efter mordet på Zamudio gick dock en ny antidiskrimineringslagstiftning igenom.

Tusentals personer slöt upp när Daniel Zamudios begravdes i april.
Daniel Vergara

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA