Le Pen: Ingen gaylobby i Front National

Publicerad 2013-01-10

I Frankrike pågår debatten i parlamentet om en ny lag som ska reglera samkönade äktenskap och adoption för samkönade par. I det högerextrema partiet Front National får partiledaren kritik för hon inte tänkt delta på en planerad demonstration mot lagförslaget.

I Frankrike pågår debatten i parlamentet om en ny lag som ska reglera samkönade äktenskap och adoption för samkönade par.

Att legalisera samkönade äktenskap var ett av president Francois Hollandes vallöften. Förslaget, som också innefattar regler för adoption för samkönade äktenskap har mött motstånd bland religiösa ledare, men också det socialistiska partiet är splittrat i frågan. Frankrike är visserligen ett sekulärt land, men katolicilsmen är viktig både bland vänster- och högersympatisörer. På söndag anordnas en stor demonstration mot förslaget. Samtidigt pågår en namninsamling för att kräva en folkomröstning om förslaget.

Front Nationals partiledare meddelade den 7 januari att hon inte planerar att delta i den stora demonstration mot den nya lagen om homoäktenskap och adoption för samkönade par som anordnas på söndag. Hennes beslut har mött kritik inom partiet och bland sympatisörer. Det föranledde också Front Nationals politiska byrå att meddela en mötesplats för de sympatisörer som vill demonstrera på söndag.

Den högerextrema tidningen Minute menar att Marine le Pen är omgiven av homosexuella, och antyder att det finns en gaylobby inom Front National. När Front National år 2011 skulle välja ny partiledare stöttade tidningen Le Pens motkandidat, europaparlamentarikern Bruno Gollnisch. Le Pen vann med 67 procent av rösterna på partikongressen.

Vissa observatörer menar också att allt fler hbt-personer söker sig till Front National. Partiet har på senare år har profilerat sig som ett antimuslimskt parti, som stöttar demokratiska rättigheter och fransk sekularism som man menar hotas av "intoleranta och barbariska muslimer".

Marine Le Pen bemötte kritiken vid en presskonferens i veckan. Le Pen förnekade att det skulle finnas en gaylobby inom partiet. Hon upprepade att partiet inte uppmanar någon att demonstrera mot äktenskapslagstiftningen på söndag, men att det finns en mötesplats bestämd för medlemmar, aktivister och sympatisörer som vill demonstrera. Bruno Gollnisch hör till dem som kommer att demonstrera. Även de två ledamöterna i franska parlamentet för Front National, Gilbert Collard och Marion Maréchal-Le Pen, har planerat att delta, tillsammans med flera andra högt uppsatta politiker från Front National.

Men inget har förändrats i Front Nationals ställningstagande i frågan om den nya äktenskapslagstiftningen. Partiet har alltid motsatt sig samkönade äktenskap och adoption för samkönade par. Marine Le Pen beskriver den pågående debatten kring äktenskapslagstiftningen som något som drar uppmärksamheten från viktigare frågor, och som drar uppmärksamheten "från Frankrike".
Martha Hannus

Organisationer och begrepp i artikeln

Hovrätten fastställer dom – nazister attackerade polis

Attacken vid Medborgarplatsen. Hovrätten fastställer tingsrättens fängelsedom mot en 23-årig aktivist i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Han döms för sin roll i samband med att en grupp nazister gick till samlad attack mot polis.

Greps med tio kilo dynamit – hyllade NMR på nätet

Tre män i Göteborg häktades på måndagen av Göteborgs tingsrätt för bland annat förberedelse för allmänfarlig ödeläggelse. En av dem har ett flerårigt förflutet i bland annat Nordiska motståndsrörelsen – och hyllade dem på Facebook så sent som för en månad sedan.

SD-riksdagsmannen: Jag stödjer al-Assad

De båda sverigedemokratiska riksdagsmännen har uppgett att de förhåller sig neutrala till regimen under sin resa i Syrien. Men nya uppgifter som Expo tagit del av ger anledning att ifrågasätta om detta verkligen stämmer.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA